Gombák

Nagy döggombaJellemzés: Lisztszagú, nagy termetű nyári-őszi gomba, amelynek kalapja világos, fehéres, selymes fényű, vékony húsú. Lemezei kezdetben sárgásak, később rózsaszínűre válnak.

Kalap: Kúpos vagy domború, végül lapos. Olykor kissé kajla, gyakran kis púpja van. 5-18 cm széles. A hozzá hasonló ehető gombákhoz viszonyítva vékony húsú. Széle fiatalon aláhajló, majd hullámos. Színe halvány sárgásfehér, zöldesfehér, fehéresszürke vagy fehéresbarna. A kalapbőr vékony, lehúzható.

Lemezek: Szélesek, a tönköt érintők. Színük eleinte, de elég sokáig sárgásfehér, majd sárgásrózsaszín, végül húsvörös. Spórapora rózsaszínű. Spórái rózsaszínűek, sokszögűek.

Tönk: Merev, hengeres, többnyire kissé szabálytalan, egyenlőtlenül vastag vagy gumós, 5-16 cm hosszú, de lehet jóval hosszabb (30 cm) is, 2-5 cm vastag. Színe fehéres, selyemfényű, és feltűnően szálasan csíkos, rostosan bordás, néha finoman szemcsés is.

Hús: Merev, fehér, a tönkben szálas-rostos, belsejében szivacsos, nemritkán üregesedő.

Szag és íz: Erősen lisztszagú, de szaga nem kellemes. Néha íztelen, máskor kissé retekízű.

Termőhely és idő: Magányosan terem vagy csak néhány példány egymás közelében. Főleg nyáron és ősszel bükkösben, tölgyesben, árnyas bokros vagy ligetes helyeken, inkább hegyvidéken, televény- és agyagtalajon. Nem gyakori, de nem is ritka gomba.

Mérgezés: Muszkarinjelleggel kevert, gyomor-béltünetes, eléggé ijesztő mérgezést okoz, amely súlyos, de nem halálos.

Hasonló fajok: Több ehető gombával összetéveszthető. A fehér, szürkés és világosbarnás színű, nagyobb termetű ehető gombákhoz hasonlíthat. Mindegyiktől megkülönbözteti azonban a kalap feltűnően vékony húsa, és legtöbbtől a rózsaszínűre váló lemezei is. A májusi pereszke és a tejpereszke feltűnően vastag húsú, lemezük pedig fehéres marad. Az erdőszéli csiperke is húsosabb, ánizsszagú, sárgán foltosodik, tönkje galléros, lemezei megsötétednek. A szürke tölcsérgombához is hasonló lehet, de az kissé lefutó lemezű, kalapja és felfelé vékonyodó tönkje inkább barnásszürkés, húsa aromásan gombaillatú. Leginkább hasonlít a tövisaljagombához, amely ugyan többnyire sötétebb kalapú és főleg tavaszi gomba, az elkülönítés mégis sokszor igen nehéz. Az ugyancsak mérgező szürke döggomba mindig jóval kisebb, törékenyebb, kalapja sötétebb, lemezei pedig kezdetben szürkésfehér színűek.Nagy döggomba

Napi vicc

Reklám

Mystat

Partnerek:Copyright © 2013-2022. Extra7 all rights reserved

Gomba.wyw.hu - Gombák

Powered by Extra7.