Gombák

Nyári szarvasgombaJellemzés: Földben termő, gömbölyded, sötét, rücskös Felszínű gomba, átmetszve belül tarka, márványozott rajzolattal.

Termőtest: Gömbölyded, de gyakran szabálytalan. Átmérője 3-12 cm. Színe sötétbarna, barnásfekete. Felülete rücskös, egyenetlen.

Hús: Belseje márványozottan erezett, tarka, sötét alapon fehér, kanyargós fonalakkal. Rugalmasan merev.

Szag és íz: Szamócára vagy főtt kukoricára emlékeztető kellemes illata és fűszeres íze van. Íze azonban nyersen nem nagyon kellemes.

Termőhely és idő: Augusztustól a tavaszi hónapokig terem, homokos erdei földben, déli fekvésű lejtőkön, meleg helyen. Ritkás erdőben, erdőszélen, tölgy- és bükkfa alatt gyakori. A fákkal gyökérkapcsolt gombát a fatörzstől 1-2 lépés távolságban, a földben 3-15 cm mélyen találni, gyakran egy fészekben több is van. Keresésére egyes külföldi országokban disznót vagy betanított kutyát használnak. A már ismert telepekről kis nyeles kapával szedik. Nálunk sok helyen található. Egyes helyeken földikenyér néven, máshol trüffel néven ismerik. Az utóbbi évtizedekben azonban alig tudunk gyűjtéséről, pedig érdemes volna keresni. Külföldön telepítéssel termelik is.

Felhasználás: A legzamatosabb gombának tartják, értékes fűszergomba. A francia szarvasgomba aromáját mondják legértékesebbnek, de a nyári szarvasgomba illata is megközelíti azt. Hűvös, szellős helyen két hónapig is eltartható. Bádogdobozban, föld között tárolják, és így rugalmas, kellemes illatú marad. Hámozva kell elkészíteni. Főleg pástétom, kolbász, libamáj ízesítésére használják, vagy borban főzve, olajos papírban sütve készítik el. Szárítva illatát veszíti.

Hasonló fajok: A mérgező áltriflával összetéveszthetik vagy hamisíthatják a szarvasgombát, de annak belseje nem márványozott rajzú, és nem a földben terem. Hasonlít hozzá, azonban több más ehető szarvasgomba. Közülük nálunk nem ritka a téli szarvasgomba, amelynek rücskei kisebbek, és kevésbé értékes.Nyári szarvasgomba

Napi vicc

Reklám

Mystat

Partnerek:Copyright © 2013-2022. Extra7 all rights reserved

Gomba.wyw.hu - Gombák

Powered by Extra7.