Gombák

Okkerszínű vargányaJellemzés: Nagy termetű, vastag húsú vargánya, húsa sárgás, tönkje nem hálózatosan recés. Kalapja sárgásbarna, nyomásra vörösesbarnán foltosodó.

Kalap: Átlag 12 cm (5-20) átmérőjű, domború, vastag húsú. Színe okkersárga, világosbarna vagy szürkéssárga, nyomásra, sérülésre barnásan vagy vörösesbarnán foltosodik. Felszíne csupasz, hamvas, fiatalon bársonyos, később ráncosodó, kissé egyenetlen. A kalapbőr nem húzható le.

Csöves rész: Szűk nyílású, fiatalon sárga, később zöldessárga, végül zöldesbarna. Nyomásra a színe nem változik.

Tönk: 5-18 cm hosszú, bunkó alakú vagy hasas, de alul szélesebb. Színe sárgás, alul barnásan rozsdás. Hálózat nincs rajta, de felül szemesésen nemezes, lejjebb szálas, csíkos.

Hús: Kemény, sárgás, nem kékülő, de a kalapbőr alatti rész kissé rozsdás.

Szag és íz: Kellemes, édeskés, utóíze savanykás. Szaga szárítva vargánya jellegű.

Termőhely és idő: Csak tölgyerdőben, illetve tölggyel vegyes lombos erdőkben terem főleg alföldi vagy lankás tölgyesekben. Helyenként elég gyakori, másutt nem fordul elő. Júliustól októberig terem, fő szezonja a nyár vége.

Felhasználás: Jóízű gomba, de az idős példányok íze lehet kellemetlen. Minden elkészítésmódra alkalmas. Jól szárítható.

Hasonló fajok: A vastag húsú vargányák mind hasonlók ugyan, de hozzá leginkább hasonló a ritka sárgahúsú vargánya, amelynek csöves része, húsa és tönkje szintén sárga, leginkább kalapjában tér el tőle. Ez a gomba vörösbarna és finoman szálas, a tönkjén pedig hálózatos rece van. Az ízletes vargányától annak fehér húsa és tönkjén a hálózatos rece jól megkülönbözteti. A mérgező tinóruktól az elkülönítés könnyű, hiszen a sátántinóru és farkastinóru tönkje vörös. Az ehető molyhos tinórutól és barna tinórutól a zömökebb termet, a keményebb hús és a kalap vöröses foltosodása egyebek között a legfeltűnőbb különbség. De az ilyen összetévesztésnek amúgy nincs jelentősége.Okkerszínű vargánya

Napi vicc

Reklám

Mystat

Partnerek:Copyright © 2013-2022. Extra7 all rights reserved

Gomba.wyw.hu - Gombák

Powered by Extra7.