Gombák

ÓriáspöfetegJellemzés: Igen nagy méretű, emberfej nagyságú vagy még sokkal nagyobb, gömbölyű, fehér gomba

Termőtest: Gömbölyű vagy gömbölyded, 10-25 cm, de lehet fél méter átmérőjű is. Eleinte fehér, később kissé barnásfehéres. A külső burok teljesen sima, szarvasbőrre emlékeztető tapintású. A belső Murok vékony, puha. Idős korban a gombát körülvevő kettős burok széttöredezik, lehull, a termőtest vattaszerű belseje pedig szabaddá válik.

Hús: Fiatalon fehér, tömött, sajtszerűen rugalmas, később zöldessárga, végül barna spóratömeggé érik. A spórák szétszóródása után a spóratömeg közötti finom, vattaszerű, barna színű laza fonalhálózat soká megmarad. Spóraporát barna.

Szag és íz: Szaga kellemesen aromás jellegzetes, erős. Idős korban kellemetlenné válik. Íze nem jelentős.

Termőhely és idő: Erdőszéleken, ritkás erdőkben, akácosban, bokros-füves helyeken, Gyakran kertben, utak mentén is sokfelé előfordul. Főleg nyáron és kora ősszel terem. Nem gyakori, de igen feltűnő gomba.

Felhasználás: Amíg belseje még fehér, jó, ehető. Legjobb szeletelve, rántva, így íze halszerű. Szívós burkait azonban le kell hámozni. Aromás szaga miatt nem mindenki kedveli. Jól szárítható, a szárítmánya is fehér. Az idősebb gomba, ha belseje már sárgul, barnul, fogyasztásra alkalmatlan. Annak ellenére, hogy nem sok terem belőle, érdemes figyelni rá, mert igen kiadós, és biztosan felismerhető.

Hasonló fajok: Mérete folytán más gombával nem téveszthető össze. A többi pöfetegfaj sokkal kisebb.Óriáspöfeteg

Napi vicc

Reklám

Mystat

Partnerek:Copyright © 2013-2022. Extra7 all rights reserved

Gomba.wyw.hu - Gombák

Powered by Extra7.