Gombák

Parlagi tölcsérgombaJellemzés: Kicsiny, egyszínű, szürkésfehér vagy halványbarnás, fű között termő gomba. Lemezei csak kissé lefutók. Tönkje görbe.

Kalap: Fiatalon kúposan domború, majd lapos, végül tölcséres, kicsiny, 1-6 cm széles. Színe fehéres, halvány szürkésbarnás vagy húsbarnás, hamvas. Lehet körben sötétebben árnyékolt is. Széle olykor hullámosan karéjos, fodros.

Lemezek: Sűrűn állók, csak kissé lefutók, színük a kalappal megegyező vagy világosabb, fehéres, spórapora fehér. Spórái fehérek, tojásdadok, aprók.

Tönk: Rövid, görbe, lehet 1-6 cm hosszú és 2-12 mm vastag. Színe a kalappal megegyező.

Hús: Rugalmasan puha, törékeny, a kalapban vékony, barnásfehéres színű.

Szag és íz: Kezdetben inkább jóízű és jó szagú, később kissé dohos vagy savanykás lesz.

Termőhely és idő: Füves helyen a fű között terem réten, legelőn, mezőn, szántóföldön, gyakran seregesen. De terem az erdőben is, füves helyeken. Jellegzetes őszi faj. Szórványosan előfordul ugyan tavasszal és nyáron is, de főleg ősszel az egész ország területén gyakori.

Mérgezés: Nagy muszkarintartalma miatt erősen mérgező. Halálos mérgezést okozhat. A tünetek a susulykamérgezés típusát mutatják.

Hasonló fajok: Meg kell jegyeznünk, hogy leírásunk a parlagi tölcsérgombára vonatkozik, mert nálunk ez a gyakori, súlyosan mérgező gomba. A parlagi tölcsérgombát újabban nem tekintik külön fajnak, hanem csak a kis fehér tölcsérgomba változatának. Ez utóbbi azonban többnyire fehérebb színű, és nem súlyosan mérgező. Lemezei megszáradva barnássárgásak lesznek. Főleg erdei füves helyeken, ligetekben, kertekben gyakori. Eddig az irodalomban "mezei" tölcsérgomba néven volt található, lelőhelye szerint azonban ez a név megtévesztő. Összetéveszthető a jó, ehető mezei szegfűgombával! Gyakran közé szedik, ezért sokszor okoz mérgezést. Kis figyelemmel ez elkerülhető, mert a szegfűgomba jellegzetesen jó illatú, tönkje szívós, merev, lemezei ritkán állók és nem lefutók. A parlagi tölcsérgomba kissé hasonlít az ehető erdei szegfűgombához is, de annak tönkje is szívós, merev és alul sötétbarna, lemezei ritkán állók, nem lefutók. Még inkább hasonlít az ehető kasza lisztgombához, bár az többnyire kissé nagyobb, lemezei mélyen lefutók, és a kifejlett gombán rózsaszínesre változnak. Fiatalon azonban nehéz az elkülönítésük, ezért a kajsza Iisztgombát ajánlatos kerülni.Parlagi tölcsérgomba

Napi vicc

Reklám

Mystat

Partnerek:Copyright © 2013-2022. Extra7 all rights reserved

Gomba.wyw.hu - Gombák

Powered by Extra7.