Gombák

Ragadós bocskorosgombaJellemzés: Középnagy, többnyire fehér gomba, rózsaszínre változó lemezekkel, nagy bocskorral, de gallér nélküli tönkkel.

Kalap: Kúposból szétterülő, széle később felhajlik, de többnyire csak az egyik oldalán. 6 -15 cm széles, eléggé vékony húsú. Színe fehér, szürkés - sárgásfehér vagy közepén sötétebb, az idősebb példányok barnulók. Felülete többnyire ragadós.

Lemezek: Szélesek, kezdetben fehérek, majd rózsaszínre, húsvörösre színeződnek, az öreg gombán kissé megbarnulnak. Felülete többnyire ragadós.

Tönk: Eléggé magas és karcsú, felfelé vékonyodó, tömör, 4-20 cm hosszú, 1- 2 cm vastag. Fehér vagy a kalaphoz hasonló színű, selymes felületű. A tönk a kalapból csuklósan kifordítható. A tönk tövén a bocskor feltűnően nagy, fehér, behasadozó szélű.

Hús: Puha, törékeny, vizenyős, fehér.

Szag és íz: Nem jó, összehúzó ízű és nem jó szagú, de szaga nem jellemző.

Termőhely és idő: Tavasztól őszig terem, különösen májusjúniusban. Lakott helyek közelében, korhadó, trágyás anyagon, kertben, ligetekben, temetőkben, utak mentén, városban is, néha erdőben. Sokfelé nem ritka.

Felhasználás: Ehető, de vizenyős, törékeny húsú. Esetleg más gombákkal együtt elkészíthető. Mivel a mérges galócákkal összetéveszthető, ezért gyűjtésre nem ajánljuk.

Hasonló fajok: Összetéveszthető a gyilkos galócákkal, amelyeknek lemezei azonban fehérek maradnak, és tönkjükön, a bocskoron kívül még gallér is van. Leginkább a selyemgombákkal téveszthető össze, amelyek kalapjának széle azonban erősen bordás, és lemezeik fehérek maradnak. Hasonlít az ehető csiperkékhez is, de ezeknek nincs bocskoruk, van gallérjuk, és lemezeik végül feketék lesznek. Rokonai közül hasonlít hozzá az óriás bocskorosgomba, amelynek kalapja selymes-szálas, pikkelyektől nemezes. Ez különféle lombosfákon, főleg kertekben és utcán, lakott helyen ültetett fák törzsén terem, gyakran a törzs oldalából vagy odvaiból tör elő. Nem gyakori gomba, de feltűnő. Rokona a rizsszalmán termesztett kelet-ázsiai bocskorosgomba is.Ragadós bocskorosgomba

Napi vicc

Reklám

Mystat

Partnerek:Copyright © 2013-2022. Extra7 all rights reserved

Gomba.wyw.hu - Gombák

Powered by Extra7.