Gombák

Retekszagú kígyógombaJellemzés: Rózsáslilás vagy kékesszürkés, de eléggé egyszínű kicsiny gomba, amelynek jellegzetes retekszaga van.

Kalap: Kúposan domború, de lehet laposan domború vagy később lapos. Kicsiny, többnyire 2-4 cm, de nőhet 7 cm-ig. Színe változó, de többnyire rózsáslilás árnyalatú. Lehet fehéres, lilás, rózsás, kékesszürkés, kifakuló is. Széle többnyire bordás. Van nagyobb termetű rózsaszínes, kisebb lilás és egy fakó változata.

Lemezek: Csak közepesen sűrűn állók, nem lefutók, a kalaphoz hasonló színűek, lilásak, rózsaszínűek, fehéresek. A spórapora fehér.

Tönk: Többnyire felfelé vékonyodó, ritkábban hengeres. 4-6 cm hosszú, 5-10 mm vastag. Eléggé rugalmas, merev. Színe a kalapéhoz hasonló, többnyire lila vagy lilás rózsaszínű.

Hús: Halvány rózsáslilás, kifakulva zöldeslilás, szürke, a kalapban vékony. Puha, törékeny, többnyire kissé vizenyősen áttetsző. Mereven törik.

Szag és íz: Feltűnően retekszagú, kissé csípős ízű.

Termőhely és idő: Erdőben a talajon és az avaron, egyesével és seregesen, különösen őszi esős időben igen gyakori.

Mérgezés: Enyhén mérgező, nagyobb mennyiségben a susulykamérgezéshez hasonló, enyhe, de jellegzetes muszkarin típusú tüneteket okoz.

Hasonló fajok: A jó, ehető lila pereszkéhez csak a lilás példányok hasonlóak, de határozottan eltér tőle, mert jóval kisebb, puhább és vékony, vizenyős, áttetsző húsa is feltűnően megkülönbözteti.Retekszagú kígyógomba

Napi vicc

Reklám

Mystat

Partnerek:Copyright © 2013-2022. Extra7 all rights reserved

Gomba.wyw.hu - Gombák

Powered by Extra7.