Gombák

RizikeJellemzés: Narancsszínű, téglavörös kalapján körbefutó sávos rajzolattal. Tejnedve narancsvörös, a gomba a sérülés helyén zölden foltosodik .

Kalap: Domború, szélein aláhajló, közepesen nagy, fokozatosan tölcséresedő, 15 cm széles. Néha kissé ragadós. Nyomásra, sérülésre élénkzöld foltokat kap. Nem emelkedik ki magasra a talajból, gyakran az avar, a fű alatt marad.

Lemezek: Élénk narancsszínűek, nyomásra, sérülésre megzöldülnek. Spórapora fehér.

Tönk: Rövid, zömök, középen többnyire csöves, 4-8 cm hosszú, 1,5-5 cm vastag. Színe a kalappal megegyező, de felületén lehetnek kissé sötétebb bemélyedő gödröcskék.

Hús: Merev, pattanva törő. Élénk narancsszínű, különösen egy széles réteg a bőr alatt, a gomba belsejében világosabb, fehéres. Kettévágva vagy megtörve megzöldül. Bőven tartalmaz narancsvörös, piros vagy sárgarépaszínű tejnedvet.

Szag és íz: Szaga fűszeres, de nem jellemző. Jóízű, de lehet kissé csípős is.

Termőhely és idő: Fenyvesben, fenyők alatt helyenként igen tömegesen terem, nemcsak hegyvidéken, hanem az alföldi ültetett fenyőligetekben is. Gyökérkapcsolt gomba.

Felhasználás: Kitűnő ehető gomba, amelyet főleg ecetes salátának szoktak elkészíteni, de bármely más elkészítési módon, pl. rántva és levesnek is egyike a legjobb gombáinknak. Eléggé állóképes, legfeljebb megzöldül. Rosszul szárad.

Hasonló fajok: Igen hasonlít hozzá közeli rokona, az ugyancsak ehető, de jóval ritkább, feketefenyő alatt termő vöröstejű rizike, amelynek tejnedve sötétvörös. Első rátekintésre több tejelőgomba, így az igen csípős ízű sárgatejű tejelőgomba igen hasonló, de annak tejnedve nem vörös, hanem sárga, és a gomba nem foltosodik zölden. Könnyen összetévesztik a szőrgombával is, amelynek kalapszíne és rajzolata egészen hasonló, de kalapja szőrös, tejnedve fehér és csípős. Ez utóbbi enyhén mérges gomba!Rizike

Napi vicc

Reklám

Mystat

Partnerek:Copyright © 2013-2022. Extra7 all rights reserved

Gomba.wyw.hu - Gombák

Powered by Extra7.