Gombák

Rózsáságú korallgombaJellemzés: Ágas-bogasan többszörösen elágazó, bokros, de vastag tövű gomba, rövidágakkal. Az ágvégek pirosasak.

Termőtest: Vastag, erősen fejlett tőből számos rövid ág indul ki, amelyek sűrűn, karfiolszerűen sokfelé elágaznak. Az idősebb gombán az ágak vékonyabbak, bokrosan szétágazók. Színe sárgásfehér, sárgásbarnás. Az ágak hegye, főleg fiatalon rózsaszínű, pirosas, de idős korban sárgásfehérre kifakulhat. Spórapora sárgás.

Hús: Mereven kemény, törékeny, fehér.

Szag és íz: Édeskésen jó ízű, de végül kissé kesernyés, savanykás.

Termőhely és idő: Lomberdőben, főleg bükkösökben, sziklás, nyirkos helyeken, a talajon terem. Nyáron és ősszel helyenként gyakori, de csak ritkán tömeges.

Felhasználás: Ehető, sőt jobb a sárga korallgombánál. Húsa kissé merev, szívós. Ennek ágvégeit is le szokták vágni, és célszerű le is forrázni. Legízletesebb a fiatalja rántva. Idős, átvizesedett állapotban hasmenést okozhat.

Hasonló fajok: A sárga korallgombához és az enyhén mérgező cifra korallgombához hasonló. Megkülönbözteti azonban a feltűnően nagy, vastag tönkje, rövidebb ágai, és az, hogy nem az ágak, hanem csak az ágvégek színe pirosas.Rózsáságú korallgomba

Napi vicc

Reklám

Mystat

Partnerek:Copyright © 2013-2022. Extra7 all rights reserved

Gomba.wyw.hu - Gombák

Powered by Extra7.