Gombák

Sárga gerebengombaJellemzés: Kalapos gombajellegű, de a gerebenfélékhez tartozó, szabálytalan tölcsér alakú, zsemleszínű, közepes nagyságú gomba. A kalap alsó részén levő termőrétege mélyen lefutó, törékeny, sűrű tüskékből áll.

Kalap: Domború, lapos, egyenetlenül dombos, többnyire szabálytalan, hullámos szélű. A szomszédos példányok össze is nőhetnek. Vastag húsú, kb. 5-15 cm széles. Színe tojássárga, barnássárga, zsemleszínű, sárgásfehér. A kalap bőre nem húzható le.

Termőréteg: Mélyen lefutó, sűrűn borítják törékeny, puha, nem egyforma hosszúságú tüskék, csapok. Színe világossárga, sárgásfehér.

Tönk: Rövid, zömök, 3-6 cm hosszú,1-3 cm vastag. Tömör, a kalapba fokozatosan szélesedik. Színe a kalaphoz hasonló, de világosabb.

Hús: Vastag, merev, de eléggé morzsolódóan törékeny, sárgásfehér. Megtörve kissé barnul.

Szag és íz: Kellemes gombaillatú, kissé csípősen kesernyés, de nem rossz ízű.

Termőhely és idő: Nyári, de főleg őszi gomba. Fenyvesben, bükkösben, inkább csak hegyvidéken, seregesen terem. Nálunk csak helyenként fordul elő.

Felhasználás: Fiatalon jóízű, ropogós húsú, enyhén, de kellemesen kesernyés mellékízű. Legjobb ecetben salátának vagy sütve, de jó pörköltnek is. Az idősebb gomba keserű ízű, ezért ne fogyasszuk, vagy elkészítés előtt felvágva áztassuk ki sós vízben, egyébként még meg is árthat.

Hasonló fajok: Aki termőrétegét megnézi, más gombával nem tévesztheti össze. Alakja, nagysága és színe azonban hasonlít a sárga rókagombához.Sárga gerebengomba

Napi vicc

Reklám

Mystat

Partnerek:Copyright © 2013-2022. Extra7 all rights reserved

Gomba.wyw.hu - Gombák

Powered by Extra7.