Gombák

Sárga korallgombaJellemzés: Agancsszerűen ágas-bogas, nagyobb termetű sárga gomba. Ágai hosszúak, többször elágazók.

Termőtest: Egy vastag tőből sokszorosan, vékonyodóan elágazó, 5-21 cm nagy. Töve fehér, az ágak különféle sárga, barnássárga színűek, többnyire vöröses rozsdaszínű foltokkal. Az ágak hengeresek, végük többnyire kétágúan villás, az idős gombán barnás. Az egész gomba sárgásfehérre kifakulhat. A spórapora fehér.

Hús: Kemény, merev, de törékeny. Színe fehér.

Szag és íz: Jóízű, de végül kissé kesernyés. Szaga fűszeres.

Termőhely és idő: Lomberdőkben, bükkösben, tölgyesben, néha fenyvesekben is, a talajon terem. Köves, sziklás helyeken is találhatjuk, helyenként seregesen. Nyári és őszi gomba, amely sokfelé, főleg hegyvidékeinken elég gyakori.

Felhasználás: Az idős gomba és az ágak vége hashajtó hatású anyagot tartalmaz kis mennyiségben, amely forrázással eltávolítható. Fiatalon ehető, de szívós, merev húsa miatt csekélyebb értékű. Elkészítés előtt a vékonyabb ágvégeket (kb. 2 cm-t) vágjuk le, mert azok keserűek. Különösen gombás ételben használható, leginkább rántva. Mivel szívós és kissé nehezen emészthető, azért célszerű leforrázni, mert így puhul.

Hasonló fajok: Igen hasonlít hozzá a cifra korallgomba, amely háromszínű, és ágai inkább narancssárgák, kanyargósabbak, görbék. Ez a gomba enyhén mérgező. Más, hasonló korallgombák kisebbek, kemények, szívós, merev húsúak, és így fogyasztásra nem alkalmasak, sőt egyesek megárthatnak, hasmenést okoznak. Ezért a korallgombák fogyasztásában óvatosság ajánlatos.Sárga korallgomba

Napi vicc

Reklám

Mystat

Partnerek:Copyright © 2013-2022. Extra7 all rights reserved

Gomba.wyw.hu - Gombák

Powered by Extra7.