Gombák

Sárga kénvirággombaJellemzés: Csoportosan, fatuskón növő, kénsárga húsú, keserű ízű gomba. Lemezei fiatalon zöldessárgák, de hamar zöldesbarnák lesznek. Fiatalon pókhálós fátyla van.

Kalap: Kissé kúpos, félgömb alakúból laposra kiterülő, közepén többnyire sötétebb színű, kis, lapos kúppal. 2-8 cm nagy, vékony húsú. Színe kénsárga, rozsdasárga, csak közepén barnásvörös. A kalap szélén a fátyolos burokmaradványtól néha feltűnő piszkossárga vagy feketés pihék vannak.

Lemezek: Színük kénsárgából hamar zöldes árnyalatú lesz, majd olajzöld, feketészöld, csak öreg példányokon bíborbarna. Spórapora feketésbarna, csokoládészínű.

Tönk: Aránylag hosszú, karcsú, egyenletesen vastag, görbe, egy tőből néha igen sok tönk is kiindul. 5-15 cm hosszú, kb. 1,5 cm vastag. Színe sárga, lefelé rövid szakaszon többnyire sötétebb, rozsdás és vörösbarnán szálas. A fiatal gombán a lemezeket finom pókhálószerű burok takarja, amely elszakadva a tönkön sötétebb nyomot hagyhat hátra, de többnyire teljesen elenyészik.

Hús: Kénsárga, barnára sötétedik.

Szag és íz: Kissé kellemetlen szagú és rossz ízű, keserű, többnyire epeízű.

Termőhely és idő: Egész évben terem, néha még télen és kora tavasszal is. Főleg nyáron és ősszel találjuk nagy csoportokban, elhalt fatönkön, fák tövében vagy kivágott fa helyén a földön. Mindenféle erdőben igen gyakori.

Mérgezés: Keserű, rossz ízű, ezért aligha kerül fogyasztásra. Tulajdonképpen mérgező gomba. Rosszullétet és hasmenést okozhat, de súlyosabb mérgezésről, sőt külföldön halálos esetről is tudunk.

Hasonló fajok: Sok fán termő, csoportos, sárgásbarna gombához hasonlít. Leginkább hasonló hozzá közeli rokona, a vöröses kénvirággomba, amely többnyire nagyobb, és kalapszíne kifejezettebben vörösbarna. Ez a szép és igen gyakori gomba ugyan nem mérgező, de rossz ízű, keserű. Hasonlít az ízletes tőkegombához is, ez viszont egyszínűen sárgásbarna, tönkje pedig galléros és pikkelyes. A gyűrűs tuskógomba galléros, lemezei fiatalon fehéresek, kalapja pedig sárgásbarna és pikkelyes. A barna porhanyósgomba kalapja és lemeze barna, de tönkje fehér és csöves. Legjobban hasonlít még hozzá a téli fülőke, de annak tönkje bársonyos és alul sötétbarna.A sárga és a vöröses kénvirággombát valamennyi hasonló gombától jól megkülönbözteti lemezeinek zöldes színe.Sárga kénvirággomba

Napi vicc

Reklám

Mystat

Partnerek:Copyright © 2013-2022. Extra7 all rights reserved

Gomba.wyw.hu - Gombák

Powered by Extra7.