Gombák

SelyemgombákJellemzés: Kalapjuk erősen bordázott szélű, törékeny. Tönkjük magas, karcsú, erősen fejlett bocskorral, de gallér nélkül. Lemezeik fehérek.

Kalap: Kezdetben kúpos, domború, később lassan kiterülő, középen többnyire kúpos kiemelkedéssel. 3-8 cm nagy, de megnőhet 15 cm-re is. Színe igen változó, többnyire selymes fényű szürke, de lehet feketésszürke vagy majdnem fehér is. Van sárgásvörös, rozsdaszínű, barna és sárga változata is, amelyet külön fajnak tartanak. Minden színben szép, selymesen fénylő, a kalap széle mindig erősen bordás. Burokmaradvány a kalapon többnyire nem marad. Bőre nem húzható le.

Lemezek: Fehérek, néha kissé sárgás árnyalatúak. Spórapora fehér.

Tönk: Karcsú, magas, nyúlánk, fehér, sárgásfehér, gyakran a kalap színével márványozott. Hossza 5-15 cm. Belül hamar üreges, csöves lesz. Gallérja nincs. A tönk alja gyengén megvastagodik, bocskora jól fejlett, elálló, szélein behasadozott, fehér. A bocskor kétharmad része rendszerint a föld felszíne alatt van.

Hús: Vékony, fehér, sárgásfehér és igen törékeny.

Szag és íz: Nem jellemző.

Termőhely és idő: Lomb- és fenyőerdőkben júniustól késő őszig gyakori gyökérkapcsolt gombák. Nedves és száraz időben, az erdő mélyén és a füves tisztásokon egyaránt teremnek. Általában magányosan, egyesével találjuk. Magasra kiállnak a fűből vagy az avarból, és könnyen észrevehetők.

Felhasználás: A mérgező galócákkal könnyen összetéveszthetők, nyersen fogyasztva pedig mérgezők. Ezért gyűjtésre nem ajánlhatók.

Hasonló fajok: Nagy, fehér bocskora miatt a gyilkos galócához, színében pedig a párducgalócához hasonlít. Mindkettőtől megkülönbözteti azonban a gallér hiánya és igen erősen bordás szélű kalapja. Igen hasonló hozzá a ragadós bocskorosgomba is. A bocskorosgomba lemezei azonban rózsaszínűre, hússzínűre változnak, és a kalapja nem bordás.Selyemgombák

Napi vicc

Reklám

Mystat

Partnerek:Copyright © 2013-2022. Extra7 all rights reserved

Gomba.wyw.hu - Gombák

Powered by Extra7.