Gombák

Sereges tölcsérgombaJellemzés: Tölcsér alakú, kellemes illatú, kisebb gomba, amely felismerhető arról, hogy a kalap színe okkersárga, mélyen lefutó lemezei pedig fehérek.

Kalap: Tölcsér alakúvá válik, de középen gyakran kis csúcsa marad. 2-10 cm széles. Színe okkersárga, rózsássárga, barnássárga, vörösbarna, halványbarnás, tejeskávé színű.

Lemezek: Fehérek, az idősebb gombán sárgásfehérek. A spórapor fehér.

Tönk: Egyenes, merev, rugalmas, hajlékony, elég rövid, felfelé vékonyodó. 2- 10 cm hosszú, 0,5-1 cm vastag. Színe a kalaphoz hasonló, de világosabb.

Hús: Fehér, rugalmasan puha, de szálas-rostosan foszló, a kalap szélén vékony.

Szag és íz: Kellemes, enyhén fűszeres kalácsszaga igen jellegzetes.

Termőhely és idő: Lomb- és fenyőerdőben, bokros helyeken is, az avaron seregesen terem. Tavasztól késő őszig sokfelé igen gyakori, és szárazabb időjárásban is előjön.

Felhasználás: Jóízű, ehető gomba. Érdemes gyűjteni, annak ellenére, hogy kicsiny, mert tömegesen terem. Különösen levesgombának jó, de salátának és más gombás ételnek is felhasználható. Nem eléggé méltányolt erdei gomba.

Hasonló fajok: Ha jellegzetességeit jól megfigyeljük, mással alig tévesztjük össze. Alakra hasonló ugyan a mérgező parlagi tölcsérgomba és a kis fehér tölcsérgomba, de azok felül-alul egyszínűek, fehér, fehéresszürkés vagy halványbarnás gombák, és többnyire inkább a fű között teremnek. Színben hasonlít kissé hozzá az ugyancsak ehető, de kevésbé jóízű rozsdásszárú fülőke is, de ennek lemezei nem lefutók. A rozsdasárga tölcsérgomba és a fakósárga tölcsérgomba lemezei nem fehérek, hanem a kalaphoz hasonló rozsdabarna vagy rozsdasárga színűek. Ezek közeli rokonai, de fogyasztásra nem alkalmasak, sőt a fakósárga tölcsérgomba kissé mérgező is.Sereges tölcsérgomba

Napi vicc

Reklám

Mystat

Partnerek:Copyright © 2013-2022. Extra7 all rights reserved

Gomba.wyw.hu - Gombák

Powered by Extra7.