Gombák

Sötétlábú fakógombaJellemzés: A fakógombák a pókhálósgomba-féléknek az a nemzetsége, ahol a fajok a legkevésbé változatos színűek. Fehéres krémszínűtől a sötét feketésbarnáig a barna milliónyi árnyalata lehet, de semmiféle más szín nem fordul elő. Magyar nevük is erre utal. Szálas, gyenge, gyorsan eltűnő gallérjuk csak egy részükön figyelhető meg. Ilyen faj, pl. a sötétlábú fakógomba is.

Kalap: 2-5 cm széles, fiatalon félgömb alakú, gyorsan kiterül, ellaposodik, sárgásbarna, a közepe sötét gesztenyebarna, de a széle csaknem fehéres, törékeny, fátyolszerű szálakkal, pikkelykékkel. A kalapbőr kissé ragadós.

Lemezek: Sűrűn állók, világos csokoládébarnák, felkanyarodók. Tönkjén a pókhálószerű gallér inkább csak akkor látszik jól, ha a ráhulló barna spórapor beszínezi. A galléröv felett fehéres, parányi szemcsékkel, pelyhekkel, alatta lefelé egyre sötétebb barna. Ugyanígy változik a hús színe is a tönkben. Gyengén re- tekszagú. Még forrázás után is mérgezést okozhat, ezért kerülni kell!

Termőhely és idő: Fenyőfák alatt terem nyáron és ősszel, néhol tömegesen. A homoki lombos erdők - főleg az alföldi természetes és ültetett nyárasok - gyakori, sokszor tömegesen termő mikorrhizás faja a rózsáslemezű fakógomba.

Mérgezés: Mérgező

Hasonló fajok: E két fajnál kevéssel nagyobb termetű a fátyolos fakógomba. Ugyancsak fenyőfák alatt terem. Retekszaga erősebb, ehetetlen, mérgező.Napi vicc

Reklám

Mystat

Partnerek:Copyright © 2013-2022. Extra7 all rights reserved

Gomba.wyw.hu - Gombák

Powered by Extra7.