Gombák

Szemcsésnyelű fenyőtinóruJellemzés: Meszes talajú, hosszú tűs fenyvesekben nagy tömegben terem és mindenütt gyakori. Ismert, kedvelt gomba. Aránylag könnyű felismerni e nemzetségre jellemző két tulajdonságról; kalapbőre nyálkás, szárazon fényes, de egészében könnyen lehúzható, tönkje nem hasas, a csöves rész hozzásimul. Ez a faj közepes méretű, átlag 8-10 cm-es, kalapja sárgásbarna, vörösesbarna. A fajra jellemző, hogy a tönk felső harmada gyöngyszerű, gombostűfejnyi tejcseppektől ujjnyinál szélesebb részen szemcsés. Fiatalon a tejszerű folyadék sárgás, később beszáradva barnáskorpás és könnyen letörlődik. A tönk egyenletesen vékony, halványsárga, sárgásbarnás.

Hús: puha, halványsárga. A pórusai kezdetben aranysárgák, később olajbarnásak, idősebb korban tágulnak, különösen a tönknél csaknem lefutó belső szélén.

Csöves rész: nyálkás lesz. Ilyenkor a legjobb ezt a könnyen letörölhető, idős csöves részt lefejteni, különben az étel is nyálkás lesz, Frissen elkészítve, leginkább pörköltnek jó, de bármilyen gombásételben ízletes. Szárításra kevésbé alkalmas, de igen jó kivonatkészítésre.

Hasonló fajok: A rózsástönkű fenyőtinóra a szemcsésnyelű fenyőtinórutól csak annyiban tér el, hogy sárga tönkjének alsó részén rézvörös foltok vannak.Szemcsésnyelű fenyőtinóru

Napi vicc

Reklám

Mystat

Partnerek:Copyright © 2013-2022. Extra7 all rights reserved

Gomba.wyw.hu - Gombák

Powered by Extra7.