Gombák

SzömörcsögJellemzés: Fiatalon a pöfetegekhez hasonló burokba van zárva, amelyből később a kucsmagombához hasonló termőtest nő ki. Ekkor a magas, törékeny, fehér tönkön zöldes színű, ragadós, erősen bűzlő süveg ül.

A fiatal gomba: Tojásszerű, gömbölyű, sima, fehéres, halvány, barnásszürkés színű. -(Népiesen boszorkánytojásnak vagy ördögtojásnak nevezik.) Áttetsző külső burka alatt kocsonyás tartalma érzékelhető. Az eléggé vastag kocsonyás rétegben a második burok alatt már benne ül a fejletlen süveg és a tönk. A leszedett boszorkánytojásból a gomba otthon is tovább fejlődik, kinő.

Süveg: Harang vagy kúp alakú, fent csúcsos és lyukas, 3-7 cm magas. A tönkkel csak a tetején nőtt össze, de hosszában rásimuló, zárt. Felülete gödrös. Színe olajzöld, felülete igen nyálkás, szétfolyó. A legyek kedvelik, és bőven ellepik, ezek hordják szét a spóráit. A spórapora fehér.

Tönk: Hosszú, 25 cm-ig is megnő, középen a legszélesebb, henger alakú, belül üres. Színe fehér, felszíne szivacsosan likacsos. A tőnk tövében a felszakadt külső burok, mint a tönköt körülvevő nagy bocskor megtalálható, alján micéliumzsinór vezet a talajba.

Hús: A tönkben mereven puha, törékeny, a süveg termőrétegében szétfolyó.

Szag és íz: Fiatalon szagtalan vagy nyers burgonyára emlékeztető szagú, később áthatóan dögszagú. Aki a szagát már ismeri, a gombát több méter távolságból is észreveszi.

Termőhely és idő: Nyári, kora őszi gomba, amely mindenféle erdőben, árnyékos, Bokros helyeken magányosan vagy többedmagával kisebb telepekben terem. Száraz, meleg időben eléggé gyakori. Gyökérélősködő.

Felhasználás: Átható rossz szaga miatt nem fogyasztható, de nem mérges. A teljesen zárt, fiatal, kocsonyás gombát, amely még szagtalan, egyes országokban eszik, és sajátságosan jóízűnek mondják.

Hasonló fajok: Igen hasonlít hozzá a homoki szömörcsög, amely kisebb, karcsúbb, burka halványlilás, rózsaszínes. Ez a faj napos helyeken, homokos talajon, lomb- és fenyőerdőkben, akácosokban, nálunk, a szőlőkben is gyakori, ahol mint a szőlő parazitája káros. Első rátekintésre a szömörcsög emlékeztet a kucsmagombákra, de a tőnk tövén a bocskor, a ragadós süveg és rossz szaga jól megkülönbözteti azoktól. A fiatal, zárt gomba a pöfetegekhez hasonló, de kettévágva látszik benne a tőnk és a süveg kezdeménye, azon kívül kocsonyás, belső rétege révén is könnyen megkülönböztethetjük.Szömörcsög

Napi vicc

Reklám

Mystat

Partnerek:Copyright © 2013-2022. Extra7 all rights reserved

Gomba.wyw.hu - Gombák

Powered by Extra7.