Gombák

Szürke tölcsérgombaJellemzés: Nagy termetű, őszi gomba, csak kissé lefutó lemezekkel. A kalap színe hamvasszürke, a lemezeké sárgásfehér. A tönk vastag, felfelé vékonyodik és rostos.

Kalap: Domború, majd lapos, ritkán tölcséres, 7-14 cm, de lehet jóval nagyobb is. Vastag húsú. Széle kissé aláhajló, fiatalon begöngyölt. Színe szürkés, egérszürke, barnásszürke. A fiatal gombán hamvasfehér bevonat és gyakran körbefutó hamvas rajzolat látszik. Helyenként előjön karcsúbb, vékonyabb kalapú, tölcséresedő változatban is.

Lemezek: A kalapról könnyen lefejthetők. Színük sárgásfehér, halványsárgás. A spórapor fehér.

Tönk: Vastag, merev, tömör, megnyúlt, felfelé kissé vékonyodó, 4-12 cm hosszú, 1-4 cm vastag. Színe halványszürke, fehéres, alul molyhos, felülete rostos, csíkos.

Hús: Fehér, merev, a tönkben rostos, szálakra foszló. Szag és íz: Feltűnően erős, kellemes, igen jellegzetesen fűszeres szagú, kissé édeskés, savanykás ízű. Ha ismerjük a szagát, akkor már ennek alapján felismerhetjük.

Termőhely és idő: Lomb- és fenyőerdők talaján, többnyire csak vastag avarszőnyegen terem, őszi időben, havazásokig. Fagyálló. Előjön egyenként is, de többnyire seregesen vagy boszorkánykörökben. Az ország legnagyobb részében elég gyakori, de nem eléggé közismert gomba.

Felhasználás: Jó, ehető, ropogós húsú gomba. Mártásnak, levesnek, pörköltnek is alkalmas. Szaga azonban főzéskor még jobban érződik. Erős aromája miatt egyesek nem szívesen eszik, mások viszont éppen ezért kedvelik. Akit az erős szag zavar, fogyassza forrázva. Legjobb más gombafajokkal keverve, ízesítőnek húshoz vagy gomba. mártáshoz. Jól és szépen szárad. Gombapornak is jól használható. Az idős példányok túl érzékeny egyéneknek megárthatnak.

Hasonló fajok: Eléggé hasonlíthat hozzá a mérgező viaszfehér tölcsérgomba, különösen késő ősszel. Ennek azonban kalapja is, lemezei is fehéresek, kalapja a szélén ezüstös, selymes, tönkje pedig gyakran görbe. Összetéveszthető vele a mérgező nagy döggomba is, de ennek lemezei kissé sem lefutók, és az érett gombán rózsaszínesre, hússzínűre változnak. A kalap színe ugyan hasonló, de többnyire világosabb, és húsa sokkal vékonyabb. Igen hasonlít hozzá, és ezért könnyen össze is téveszthető az ugyancsak ehető csoportos pereszkével, de annak lemezei inkább fehérek, és a gomba feltűnően csoportosan jelenik meg. Hasonló lehet még hozzá a késő őszi kifakult lila pereszke, amelyen azonban a lilás árnyalatot valahol még megtaláljuk, és a vele rokon, jó illatú és jóízű, ritkább szagos pereszke is, amelyre illatán kívül az a jellemző, hogy az egész gomba egyenletesen halványbarnás színű.Szürke tölcsérgomba

Napi vicc

Reklám

Mystat

Partnerek:Copyright © 2013-2022. Extra7 all rights reserved

Gomba.wyw.hu - Gombák

Powered by Extra7.