Gombák

Téglavörös susulykaJellemzés: Kúpos kalapú, kezdetben fehér, kérőbb vöröses színű, barna lemezű, kis vagy közepes termétű gomba. Kalapja szálas-rostos, behasadozó, húsú kissé vörösödő.

Kalap: Kúp alakú, púposan szétterülő, 1-9 cm széles. Kezdetben selymes fehér, később sárgás, rózsaszínes fehér, majd sárgásvörös, téglaszínű. A vörös szín olykor csak nyomáshelyeken vagy állás közben jön eIő. Kalapbőre sugarasan selymes, szálas, a szélein behasadozó.

Lemezek: Fiatalon szürkésfehéresek, majd sárgásbarnák, végül vörösbarnák lesznek. Spórái barnássárgák, hosszúkás vese alakúak vagy kissé szögletesek.

Tönk: Rövid, zömök, egyenes, tömör, 1-10 cm hosszú, 0,5-2 cm vastag, a kalappal megegyező színű. Nyomáshelyeken állás közben vörösödik.

Hús: Fehér, a tönkben többnyire kissé megvörösödő, a kalapban vékony. Puha, vizenyős, törékeny.

Szag és íz: Fiatalon nem jellemző, később kissé kellemetlen, denaturált szeszre emlékeztető vagy sajátos jó szagú. Íze is különös, édeskés vagy kissé csípős.

Termőhely és idő: Erdőben, de kertekben is, különféle árnyas, füves helyeken megterem. Sokszor találjuk ösvények, utak mellett, a földön vagy moha között. Tavasztól, májustól kezdve októberig terem. Nem nagyon gyakori, csak itt-ott kerül elő.

Mérgezés: Muszkarin típusú, életveszélyes mérgezést okoz.

Hasonló fajok: Bár kifejlődve és vörösödve már igen jellegzetes gomba, amely más gombákhoz alig hasonlít, a fiatal fehér példányok más fehéres gombákkal könnyen össze. téveszthetők. Így pl. az ehető erdőszéli csiperkével, annak tönkje azonban galléros, és idősebb korban lemezei feketednek. A májusi pereszkétől már abban is különbözik, hogy az vastag húsú, fehér lemezű és lisztszagú. A tavaszi rétgomba is hasonlít hozzá, de annak többnyire még látszik a gallérja. A tövisaljagombával való összetévesztésre is ügyelni kell, de annak a a lemezei fehéresek, majd később rózsaszínesek, kalapja pedig szürkés.Téglavörös susulyka

Napi vicc

Reklám

Mystat

Partnerek:Copyright © 2013-2022. Extra7 all rights reserved

Gomba.wyw.hu - Gombák

Powered by Extra7.