Gombák

TövisaljagombaJellemzés: Szilvafák, kajszibarackfák, kökény- és galagonyabokrok közelében, kora tavasszal terem. Kalapja sugarasan szálas, világos szürkésbarna, szürkés. Lemezei eleinte fehérek, majd rózsaszínűek. Tönkje fehéres, görbe. Lisztszagú.

Kalap: Tompán kúpos, közepe csúcsos, a szélén hullámos, nemritkán kissé kajla. 3-16 cm nagy, eléggé vékony húsú. Színe változatos, fehéresszürkés, szürkésbarnás, zöldesszürke, sárgásbarnás, de mindig sugarasan rajzolt, szálas, csíkos, fényes. Széle nemritkán behasadozott. Felülete olykor cserepesen repedezett.

Lemezek: Sűrűn állók, tönkhöz nőttek, néha kissé foggal lefutók is lehetnek. Eleinte fehéresszürkések, később lassan rózsaszínesek, végül barnás hússzínűek. Spórapora rózsaszínű. Spórái rózsaszínűek, sokszögletűek.

Tönk: Hengeres, gyakran felfelé vékonyodó, 4-15 cm hosszú, 0,5-2 cm vastag. Gyakran hajlott, és néha csavarodó. Szálas-rostos, de eléggé törékeny. Színe fehér, fehéres vagy esetleg a kalaphoz hasonló. Felülete szálas, csíkos.

Hús: Puha, a tönkben szálas-rostos, csövesedő. Színe fehéresszürke.

Szag és íz: Elég erősen, olykor kellemetlenül lisztszagú és lisztízű.

Termőhely és idő: Kora tavaszi gomba. Április végén jelenik meg, és májusban helyenként tömegesen terem, de kisebb számban ősszel újra előjöhet. Gyümölcsösben, kertben, erdőszélen, bokros legelőn, erdőirtásban, többnyire füves-bokros helyeken terem. Csak szilvafélék (szilva, kajszi, kökény stb.) és galagonya alatt található, mert ezekkel gyökérkapcsolt gomba.

Felhasználás: Ehető, de nem elsőrangú. Sokfelé ismerik, és a májusi pereszkével együtt fogyasztják. Májusnál későbbi időben azonban még jó gombaismerő se szedje, mert több mérges gombával is összetéveszthető.

Hasonló fajok: A mérges gombák közül feltűnően hasonlít rá a nagy döggomba, amelynek lemezei azonban fiatalon sárgásak, többnyire nagyobb termetű, erdőben, későbbi időben terem. A tövisaljagombához igen hasonlít a szürke vagy zöldesszürke kalapú szürke döggomba is, amely kisebb, törékenyebb és termőhelyben is különbözik. Hasonlíthat a tövisaljagombához a mérges kerti susulyka, amelynek lemezei nem rózsaszínesek, hanem szürkésbarnák, és a mérges téglavörös susulyka is, bár ennek a lemezei is végül szürkésbarnák, vörösbarnák lesznek, és az egész gomba vörösödik. Az ehető gombák közül felületesen hasonlít a májusi pereszkéhez, amely feltűnően vastag húsú, fehér kalapú és fehér lemezű gomba.Tövisaljagomba

Napi vicc

Reklám

Mystat

Partnerek:Copyright © 2013-2022. Extra7 all rights reserved

Gomba.wyw.hu - Gombák

Powered by Extra7.