Gombák

TrombitagombaJellemzés: Sajátságos, keskeny tölcsér alakú, belül üres. Sötét szürkésfekete színű, többnyire csoportos, kicsiny gomba. Termőrétege ráncos.

Kalap: Mélyen tölcséres, a bemélyedés a gomba közepén leér a talajig, tehát a gomba belül a tövig üres. A kalap szélessége 3-8 cm. Széle visszahajlik, mint a trombitáé, és később rojtosan, cafrangosan beszakadozott. Színe a tölcsér belső oldalán barnásszürke, barnásfekete, fekete, sötétszürke.

Termőréteg: A gomba külső oldalán kissé ráncos, mélyen lefutó. Színe hamvas, kékesszürke, hamuszínű, végül megfeketedik. Spórapora fehér.

Tönk: A termőréteg alatt a tönkrész csak igen rövid, szürkés, belül üres, gyökerező. Többnyire csoportos, egy tőben 2-8 gomba függ össze. Az egész gomba 5-12 cm magas, de ebből majdnem az egész a termőréteg.

Hús: Vékony, merev, ropogós, szürke, sötét kékesszürke.

Szag és íz: Szaga gyengén fűszeres, íze nyersen nem jellegzetes.

Termőhely és idő: Nyári, őszi gomba, főleg a nyár végén gyakori. Erdei talajon, árnyas helyeken, bükkösben, tölgyesben és fenyvesben, de fiatal sűrű erdőben is, nyirkos, mohás helyeken, erdei árokparton is seregesen terem. Néha nehéz észrevenni, a talajjal összeolvad a színe. Ha tehát találunk, érdemes tovább keresni, mert sokszor nagyobb mennyiséget szedhetünk.

Felhasználás: Kitűnő fűszergomba, aromája a szarvasgombához hasonlít. Kissé emlékeztet ízben a kucsmagombákra is. A látszólag kicsiny, vékony gomba elég kiadósan felhasználható húshoz, rizshez vagy más gombás ételhez. Jól tárolható és szárítható. Különösen értékes szárítva, mert aromája, illata még jobb, mint frissen. Gombaporba igyekezzünk ezért trombitagombát is keverni. Egymagában kissé rágós és feketít.

Hasonló fajok: Az ugyancsak ehető, de kevéssé ízletes, ritkább szürke rókagomba igen hasonló, de kisebb tönkje nem üres belül.Trombitagomba

Napi vicc

Reklám

Mystat

Partnerek:Copyright © 2013-2022. Extra7 all rights reserved

Gomba.wyw.hu - Gombák

Powered by Extra7.