Varas zöld galambgombaJellemzés: Kemény húsú galambgomba, amelynek kalapja mindig szürkészöldes színű és rücskös. Kalap: Vastag húsú, 5-15 cm nagy. Szürkészöld, világoszöld, olykor kékeszöldes, bársonyos színű. Bőre apró táblácskákra felszakadozó, repedezett, ezért rücskös, varas. Lemezek: Tönköt érintők, merevek, töredezők, fehérek vagy halvány krémszínűek. A spórapora fehéres. Tönk: Oszlopszerű, 5-12 cm hosszú, 20 cm vastag, fehér, olykor néhány rozsdaszínű folttal. Igen kemény húsú. Hús: Merev, pattanva törő, morzsolódó, fehér. Szag és íz: Nyersen is jóízű. Szaga nem jellegzetes. Termőhely és idő: Lombos erdők talaján, főleg nyáron termő gyökérkapcsolt gomba. Helyenként gyakori. Felhasználás: Ízletes, ehető faj, amely a kékhátú galambgombához hasonlóan sokféleképpen használható fel. Sütve vagy salátának igen alkalmas. Jól szárítható is. Hasonló fajok: Ha a rücskös, varas kalapbőrére és a szürkészöldes színére ügyelünk, könnyen felismerhetjük. A szintén zöldes kalapú gyilkos galócához a színén kívül másban nem hasonlít. Zöld színe miatt ugyancsak felületesen lehet kissé hasonló a dió ízű galambgombához |