Gombák

Vörös érdestinóruJellemzés: Tönkje szürkésfehér alapon feketés pikkelyektől érdes. Kalapja rozsdavörös, igen vastag húsú. Húsa vörösesen át szürkésfeketére színeződik.

Kalap: Félgömb alakú, domború, 6-15 cm széles, de nagyobb, óriás példányok is előfordulnak. Színe többnyire rozsdavörös, narancsvörös, de előfordul barnásvörös vagy sárgás színárnyalatban is. A kalapszín élesen elüt a szürkésfehér, érdes tönktől. Felülete bársonyos, száraz. A kalap bőre nem húzható le. Fiatal gombán a kalapbőr jóval túlér a kalap szélén, és kezdetben a túlérő bőr a tönkre rátapad.

Csöves rész: Szűk nyílású, piszkosfehér, szürke, majd szürkészöldes, barnás. A fiatal gombán a csöves réteg vékony, csak pár milliméter, később megvastagodik, mert a csövek megnyúlnak. A spórapor barnássárga.

Tönk: Magasra növő, 8-20 cm hosszú, I-3 cm vastag, de előfordul 6 cm vastag tönk is. Színe fehér vagy világosszürke alapon sűrűn pikkelyes, szürkésbarnás, fekete pikkelyekkel és hosszanti szálakkal eléggé egyenletesen beszórva. Nyomásra kissé feketedik.

Hús: A kalapban vastag. Fiatalon kemény, később megpuhul. A tönkben merev. Megtörve a fehér hús vörösesen át ibolyásszürkére, kékeszöldre vagy vörösesre színeződik később a szín feketébe megy át.

Szag és íz: Kellemes, enyhén gombaízű.

Termőhely és idő: Nyári, őszi gomba. Júniustól októberig terem, főleg nyárfák alatt, mert gyökérkapcsolt gomba Inkább ligetes helyen, sokfelé az Alföldön is találjuk. Nálunk csak helyenként jön elő, de akkor elég bőségesen. Rovar és csiga csak ritkán bántja, fiatalon eléggé álló- és szállítóképes.

Felhasználás: Jóízű, kiadós, sokféleképpen felhasználható. Főzéskor megsötétedik, feketedik, és - különösen az idősebb gombáktól - az étel kissé nyálkás lesz. A idősebb gombákról ezért a csöves réteget fejtsük le Szárítva alig használható, mert sötét színűre szárad nem puhul meg, és így legfeljebb gombapornak alkalmas.

Hasonló fajok: Tulajdonképpen két vagy több faj, nálunk gyakoribb a nyárfák alatt termő, a tölgyesben, bükkösben illetve fenyvesben előforduló fajok viszont ritkábbak, de ugyanolyan jóízűek. Barnásabb kalapú közeli rokona nálunk kevésbé gyakori. Más gombával alig téveszthető össze, a többi érdestinórutól is jól megkülönbözteti piros kalapja.Vörös érdestinóru

Napi vicc

Reklám

Mystat

Partnerek:Copyright © 2013-2022. Extra7 all rights reserved

Gomba.wyw.hu - Gombák

Powered by Extra7.