Gombák

Vörösbarna tejelőgomba



Jellemzés: Egyszínű vörösbarna, rozsdavörös, lefutó lemezű tejelőgomba. Tejnedve sárgásfehér, kissé kesernyés, csípős.

Kalap: Domború, lapos, majd kissé tölcséres, 3-12 cm széles. Vörösbarnás, rozsdabarna, többnyire kissé ragadós vagy fényes. Olykor kissé körben sávos.

Lemezek: A kalaphoz hasonló színűek, de halványabbak, és a spóráktól olykor fehéren porosak. Spórapora fehér.

Tönk: Hengeres, de lehet alul vagy felül kissé vékonyodó, 3- 12 cm hosszú, 0,5-2 cm vastag. Színe a kalaphoz hasonló, de alul többnyire észrevehetően sötétebb, olykor élénk barnásvörös. Belül tömör.

Hús: Merev, pattanva törő, halvány barnásvöröses színű. Tejnedve sárgásfehér, sokszor mintha vizezett lenne.

Szag és íz: Íze kissé kesernyés-csípős, lenyelve a torokban kaparó érzést keltő.

Termőhely és idő: Lomberdőkben, főleg tölgyesben az erdőtalajon olykor seregesen megjelenő gyökérkapcsolt gomba. Nyár elejétől késő őszig sokfelé igen gyakori.

Felhasználás: Kellemetlen íze miatt fogyasztásra nem alkalmas.

Hasonló fajok: A vörösbarna tejelőgombához több igen hasonló, közel rokon más tejelőgomba is van. Legjobban hasonlít hozzá az ugyancsak gyakori édeskés tejelőgomba, amely élénkebb színű és tejnedve vízszerűen híg. A sötétebb vörös színű rőt keserűgomba tejnedve viszont fehér és égetően csípős ízű. A cikória-tejelőgomba egészen sötét, feketésbarna kalapú és feltűnően kellemes szagú, de ugyancsak csípős ízű. Mindezek fogyasztásra alkalmatlanok. Ehető viszont a nagyobb termetű, vastagabb húsú kenyérgomba, de nálunk nincs nagyobb jelentősége, mert csak az ország egyes pontjain gyakoribb. Ennek lemezei a kalapnál jóval világosabb sárgás színűek, és fehér tejnedve, valamint húsa a levegőn megbarnul.



Vörösbarna tejelőgomba

Napi vicc

Reklám

Mystat





Partnerek:



Copyright © 2013-2022. Extra7 all rights reserved

Gomba.wyw.hu - Gombák

Powered by Extra7.