Gombák

Zöld harmatgombaJellemzés: Nyálkás eragadós zöld kalapú közepes vagy kis termetű. Tönkje galléros. Lemezei csokoládébarna színeződnek

Kalap: Kúposan domború, majd lapos, idős korban a széle olykor széles körben felkunkorodó. 3-12 cm nagy. Nedves időben igen ragadós, nyálkás, szárazon fényes. Színe kékeszöld, élénk rézrozsda színű, de az idős gombán sárgára kifakuló. Bőre lehúzható. Szélén fehéres, vattaszerű bolyhok, rojtok látszanak, olykor a kalapon is vannak fehér pikkelyek, és gyakran ráragad az avar is.

Lemezek: Tönkhöz nőttek. Szürkéből halvány vörösbarnára, majd csokoládébarnára sötétednek, csak élük világosabb. Spórapora bíborbarna.

Tönk: Karcsú, 5-10 cm hosszú, 0,5-1 cm vastag, hosszában csíkos, belül csöves. Színe a kalapéhoz hasonló kékeszöld, de foltos. Erősen nyálkás, és fehér pikkelyek díszítik. Gallérja fejlett, lelógó, de könnyen letörölhető, fehér, pelyhes.

Hús: Halvány zöldesfehér, a kalapban vékony.

Szag és íz: Nem jellegzetes.

Termőhely és idő: Lomberdők talaján, ligetekben, árnyékos helyeken, trágyás talajon, főleg esős őszi időben terem. Helyenként seregesen, nagy mennyiségben kerül elő.

Felhasználás: Ehető, de a nyálkás bőrét le kell húzni. A csiperkéhez hasonló ízű. Főleg mint levesgomba használható.

Hasonló fajok: Más gombával nem téveszthető össze, mert a zöld kalapú más gombáknak (például a zöld kalapú gyilkos galócának!) nincs sötétbarnára váló lemeze. A sárgára kifakult kalapú példányokhoz hasonlít azonban néhány rokona, pl. a ma már nagy mennyiségben is jól termeszthető, a szabadban azonban ritka óriás harmat gomba. Ennek vastag húsú. kalapja 8-15 cm, nemritkán 25 cm széles, lemezei fiatalon szürkék, majd szürkéskékek, végül lilásfeketék. húsa fehér, fiatalon jóízű. A termesztett óriás harmatgombának több kitenyésztett fajtája van már, főleg barna színben, de van sárga és fehér is. Mindenféle elkészítésmódra alkalmas jó ehető gomba. A szabadban ritkán találni, főleg füves helyen és megművelt területen, többnyire korhadó gabonahulladékon terem. Alakban és színben hasonlít kissé a csiperkefajokhoz. Megkülönbözteti azonban azoktól felül bordás tönkje és bordás gallérja, lemezszíne pedig kékesszürke vagy lilásfekete, de a kalapszín is többnyire eltér.Zöld harmatgomba

Napi vicc

Reklám

Mystat

Partnerek:Copyright © 2013-2022. Extra7 all rights reserved

Gomba.wyw.hu - Gombák

Powered by Extra7.