Gombák

Büdös őzlábgombaJellemzés: Erdei avaron, tisztásokon, földben korhadó fatörmeléken, parkok, kertek pázsitjában nyáron és ősszel gyakori ez a kicsi, de feltűnő színű gomba.

Kalap: kezdetben kúpos, harang alakú, de gyorsan kiterül. 2-6 cm széles, selymes, fényes. Az egyszínű vörösbarna csúcs felé egyre sűrűbben borítják vörösbarna, finom pikkelykék.

Lemezek: sűrűn állók, fehérek vagy krémszínűek, a tönk előtt felkanyarodók, a tönköt nem érintik.

Tönk: fehéres, alul borvöröses. Gallérja jól fejlett, bár előfordulhat, hogy a gallért kialakító részleges burok a kalap szélén marad.

Hús: fehér, a tönk aljában vörösbarnás, törékeny, kellemetlen szagú

Mérgezés: erősen mérgező, halálos mérgezést is okozott már!

Hasonló fajok: Hasonló alakú, méretű, a rózsás őzlábgomba, amelynek kalapja, tönkje rözsaszínes, rózsásvörös, fakó húsbarna. Fehér húsa is rózsaszínessé lesz a tönkben. Gallérja gyengén fejlett, letöredező. Húsa ízetlen, de illata kellemes, ami azért is veszélyes, mert súlyosan, életveszélyesen mérgező gomba. Az alföldi akácosokban gyakran sokat terem. Figyelmetlenül egybegyűjthető a mezei szegfűgombával, pedig annak teljesen csupasz a kalapja, ritkán állók a lemezei és szívós, rugalmas húsú a tönkje. Fehéres alapon sötétebb rózsás, barnás színű, pikkelykés kalapú és gyümölcsillatú a húsbarnás őzlábgomba, míg a vörhenyes őzlábgombán a kalap felszíne okkeres húsvöröses, filces, később pikkelyes. Ennek is enyhe, de émelyítő gyümölcsillata van. Mindkettő súlyosan mérgező gomba, szerencsére nem gyakoriak.Büdös őzlábgomba

Napi vicc

Reklám

Mystat

Partnerek:Copyright © 2013-2022. Extra7 all rights reserved

Gomba.wyw.hu - Gombák

Powered by Extra7.