Reklám

Gombák

Nagyireceptje.com - receptek a nagyi konyhájából

Barna tinóru



Kalap:4-10 (15) cm átmérőjű; félgömb alakú, domború, végül ellaposodik; gesztenye-, csokoládé- vagy vörösbarna színű; fiatalon hamvas, majd csupasz, kissé ragadóssá válhat, különösen nedves időben.

Lemezek:Kissé tág pórusú; fakósárga, majd olívzöldes lesz, nyomásra kékül.

Tönk:5-9 cm hosszű, 1-3 cm vastag; hengeres, de lehet hasas is; világosbarna, barnás, vörösesbarnás; hamvas felületű.

Gombahús:Vastag; fehéres, halványsárgás, vágásra többé-kevésbé kékül; szaga, íze kissé gyümölcsszerű.

Termőhely és idő:Júniustól októberig, savanyú talajú lomb- és fenyőerdőben növő, helyenként gyakori faj.

Fogyasztás:Ehető, árusítható.

Hasonló fajok:Az ehető gesztenyebarna tinóruval, ízletes vargányával és a nem ehető epeízű tinóruval téveszthető össze.



Barna tinóru

Napi vicc

Reklám

Mystat





Partnerek:

Fedezd fel a
természet szépségeit!


Copyright © 2013. Extra7 all rights reserved

Gomba.wyw.hu - Gombák Hun-Web Linkek Magyar Honlap Linkek Linkkatalógus Hiteltörlesztés Google PageRank LinkBank

Powered by Extra7.