Gombák

Erősszagú szemcsés-őzlábgombaJellemzés: A szemcsés őzlábgombák nemzetségében a tönk és a kalap korpás, szemcsés, durván szemcsés vagy legalább pikkelykés. Részleges burkuk van, ami a csiperkefélék családjának általános jellemzője. Ebből e fajon fölfelé álló erős, hártyás gallér keletkezik.

Kalap: 3-6 cm-es fiatalon széles harang alakú, gyorsan ellaposodik, de a közepén egy kis púp mindig megmarad. Világos zsemleszínű, fakó húsvöröses kalapbőrét sűrűn borítják a sötétebb árnyalatú korpás pikkelyék. Sűrűn álló fehér, majd krémszínű lemezei a tönkhöz nőttek.

Tönk: Karcsú, hengeres, az alján kissé gumósan kiszélesedik, a gallér felett sima, alatta vastagon szemcsés.

Hús: Fehér, kellemetlen dohszagú, ehetetlen.

Termőhely és idő: A fenyvesek őszi gombája.

Hasonló fajok: Hasonlóképpen fenyvesekben él a hozzá hasonló méretű sárga szemcsés-őzlábgomba. Ennek a fajnak kalapja, tönkje egyszínű világos okkersárga és csak pelyhes, gyenge gallérja van. Ezeknél kissé nagyobb a rozsdás szemcsés-őzlábgomba. Kalapja fahéjbarna vagy világos kakaóbarna. Kalapját és az ugyanilyen színű tönkjét a felálló, de gyorsan széttöredező gallér alatt sűrű, rozsdabarna szemcsék, pikkelyek borítják. Ez a gomba is a fenyők alatt terem gyakrabban, de lombos erdőkben is előfordul. Egyik szemcsés-őzlábgombafaj sem ehető, sőt mérgezést okozhatnak.Napi vicc

Reklám

Mystat

Partnerek:Copyright © 2013-2022. Extra7 all rights reserved

Gomba.wyw.hu - Gombák

Powered by Extra7.