Gombák

Fehér porhanyósgombaJellemzés: Fehéres kalapú, lilás lemezű, törékeny, többnyire kicsi gomba. Kalapja domború vagy lapos, a szélén bordás.

Kalap: Domborúból laposan szétterülő, 3-12 cm széles. Fehér, olykor kissé sárgás vagy lilás árnyalatú. A kalap széle többnyire pelyhes, csipkés fátyolmaradványokkal.

Lemezek: Kezdetben szürkés rózsaszínűek, lilásak, végül sötét vörösbarnára, feketésbarnára színeződnek.

Tönk: Karcsú, egyenes, 4-12 cm hosszú és 3-6 mm vastag. Feltűnően törékeny, de rostos állományú.

Hús: Fehér, a kalapban vékony, igen törékeny.

Szag és íz: Nem jellemző.

Termőhely és idő: Erdőben, erdőszélen, utak szélén, de kertekben is, árnyékos helyeken, a talajon vagy fatörmeléken gyakran seregesen is terem. Olykor egyesével, de többnyire 2-3 példányból álló kis csoportokban jelenik meg. Már kora tavasztól egészen késő őszig sokfelé gyakori.

Felhasználás: Ehető, különösen levesben vagy salátának elkészítve fogyasztható. Annyira törékeny, hogy rosszul tárolható és nehezen szállítható, ezért nincs árusításra engedélyezve.

Hasonló fajok: Eléggé jellegzetes, könnyen felismerhető. Csak az ugyancsak ehető tavaszi rétgombához és az erdei szegfűgombához hasonlít kissé, de az előbbi lemezei világosabbak, sárgásbarnák, tönkje pedig galléros, az utóbbi lemezei fehérek, és mindkettő szívósabb állományú, nem ilyen törékeny gomba.Fehér porhanyósgomba

Napi vicc

Reklám

Mystat

Partnerek:Copyright © 2013-2022. Extra7 all rights reserved

Gomba.wyw.hu - Gombák

Powered by Extra7.