Gombák

Földtoló galambgombaJellemzés: Nagy termetű, többnyire tölcsér alakú, fehér gomba. Lemezei érintkezési helyén a tönk halványan kékes lehet.

Kalap: Kezdetben gömbölyű, domború, később a közepén tölcsérszerűen bemélyedő, de a széle többnyire begöngyölt marad, 8-15 cm széles. Színe fehér, barnásfehér, de mivel előbújáskor már a talajban kinyílik, és a fölötte levő földréteget felemeli, a kalap teteje mindig földes, a vastagabb törmeléktől szennyes. Idős korban foltosan megbarnul.

Lemezek: Kissé lefutók, sűrűn állók, és kissé vastagok. Fehérek, de főleg a tönk körül olykor halvány zöldeskéken árnyaltak. Spórapora fehér.

Tönk: Rövid, zömök, hengeres vagy felül kissé vastagabb, 5- 13 cm hosszú, 1-5 cm vastag. Fehér, de fenn a lemezek mellett többnyire halvány zöldeskékes árnyalat látszik.

Hús: Merev, kemény, pattanva törő.

Szag és íz: Íze eleinte jó, később kissé csípős, retekízű. Szaga sajátos, kissé halszagra emlékeztető.

Termőhely és idő: Lomberdők talaján, nyáron és ősszel terem, száraz időben is. Helyenként gyakori.

Felhasználás: Ehető, de nem jó minőségű. Az összetévesztési lehetőségek miatt sem ajánlható biztonságos gyűjtésre.

Hasonló fajok: A földtoló galambgomba rendkívül hasonlít a nagy fehér tejelőgombákhoz, így a keserűgombához, a pelyhes keserűgombához és rokonaihoz, amelyek általában erősen csípős ízük miatt fogyasztásra alkalmatlanok. A tejelőgombákat megkülönbözteti ugyan tejnedvük, de az száraz időjárás esetén beszáradhat. Felületes megfigyelés esetén összetéveszthető a mérgező viaszfehér tölcsérgombával is, bár annak húsa szálas rostos, nem pattanva törő. A földtoló galambgombát minden hasonló gombától megkülönbözteti tönkjének és lemezeinek halvány zöldeskék színe, az azonban nem minden esetben látszik.Földtoló galambgomba

Napi vicc

Reklám

Mystat

Partnerek:Copyright © 2013-2022. Extra7 all rights reserved

Gomba.wyw.hu - Gombák

Powered by Extra7.