Reklám

Gombák

Nagyireceptje.com - receptek a nagyi konyhájából

Hosszútönkű gyökeresfülőkeJellemzés: Igen könnyű felismerni arról, hogy tönkje a talajban 10-30 cm hosszan, karógyökérhez hasonlóan folytatódik. Az ilyen gyökerező fülőkéket sorolják újabban külön nemzetségbe.

Kalap: Ennek a legjellemzőbb fajnak a kalapja a tönk hosszához viszonyítva kicsiny, vékony húsú, színe szürkésbarna, zöldesbarna, barna. Felülete ráncos, nedvesen nyálkás, ragadós.

Lemezek: a kalaptól elütően fehérek, ritkán állók és a tönktől távol állók.

Tönk: halványszürkés vagy barnás, a talaj fölött is 10-20 cm hosszú, közepe orsószerűen vastagabb. Húsa a tönkben rostos, szívósan kemény.

Termőhely és idő: Lombos erdők talaján, mindenfelé igen gyakori gomba, de inkább csak egyenként, magánosan találjuk. A fák gyökerén élősködik. Életmódja folytán még száraz időjárás esetén is megtalálható.

Hasonló fajok: Közeli rokona a bársonyos gyökeresfülőke, hosszúszárú fülőke. Ismertetőjele, hogy a kalapja is, tönkje is vastagon bársonyos, nemezesen szőrös. Kalapja kicsiny, tönkje igen hosszú és a talajban gyökérszerűen, mélyen folytatódik. A kalap és a tönk színe barna, szürkésbarna. Lemezei fehérek. Erdők talaján, főleg tölgyfák alatt, nyáron és ősszel, magánosan termő gyökérélősködő faj. Nem fogyasztható, mert a húsa bőrszíjszerűen szívós, kemény.Hosszútönkű gyökeresfülőke

Napi vicc

Reklám

Mystat

Partnerek:

Fedezd fel a
természet szépségeit!


Copyright © 2013. Extra7 all rights reserved

Gomba.wyw.hu - Gombák Hun-Web Linkek Magyar Honlap Linkek Linkkatalógus Hiteltörlesztés Google PageRank LinkBank

Powered by Extra7.