Gombák

Kerti tintagombaJellemzés: Nagy csoportokban, sűrűn egymás mellett fejlődő, barnássárga kalapú, fehér tönkű, kis gomba. Kalapja kúpos, bordás, gyöngyösen hamvas, lemezei megfeketednek és elfolyósodnak.

Kalap: Tojásdad, gyűszű alakú, végül kúposan szétterülő,1-6 cm nagy. Rozsdasárga, barnássárga, középen vörösesbarna. Hamvas, rajta fiatalon csillámló korpás szemcsék vannak. Felülete feltűnően sugarasan bordás, sőt szélein behasadozó.

Lemezek: Fehéresek, majd rózsásak, később barnák, de hamar megfeketednek és elfolyósodnak.

Tönk: Egy tőből sok tönk indul ki, szorosan egymás mellé zsúfolva. A 100 kalapból álló telep sem tartozik a ritkaságok közé. A tönkök megnyúltak, csövesek. Egy-egy tönk 2-15 cm hosszú, 4-8 mm vastag.

Hús: Fehéres, puha, vizenyős, törékeny, a kalapban igen vékony, a tönkben foszlósan szálas. Az egész gomba végül aránylag gyorsan megfeketedik, majd elfolyósodik.

Szag és íz: Szaga nem jellemző, íze nyersen jó.

Termőhely és idő: Korhadó fatuskók, fatönkök, kerítésoszlopok, bokrok körül, fatörzsek tövén is, leggyakrabban homokos talajú kertekben, házak körül, udvarokon, út mentén, árokszélen, de gyakran erdőben is, különösen akácosban, nagy csoportokban és seregesen is terem. Igen gyorsan nő, és napok alatt elvirul. Kora tavasztól késő őszig mindenfelé igen gyakori. Ugyanaz a telep egy évben sokszor. akár minden eső után is terem. Ha megöntözzük, gyorsabban hozza termését.

Mérgezés: Fogyasztása után tilos alkoholt inni, mert a ráncos tintagombához hasonló tüneteket okozhat.

Felhasználás: Jóízű gomba, de csak addig fogyasszuk, amíg lemezei nem feketék, mert azután az ételt feketére festi, és íze is rosszabb. Levesbe szokták tenni, de minden ételhez jól felhasználható. Egészen fiatalon érdemes csak szedni, és azonnal fel kell használni, mert állás közben is megöregszik, sokszor már néhány óra alatt megfeketedik és elfolyósodik. Bár kicsiny, de nem szaporátlan, mert egy-egy csoportos telep nagy mennyiséget ad. EIkészítés előtt többször és jól meg kell mosni, mert többnyire homokos, földes.

Hasonló fajok: Ha jól megismertük, akkor más gombával nem téveszthetjük már össze. Színre hasonló hozzá a mérgező kerti susulyka, de ez csak magányosan nő, nem csoportosan, lemezei pedig szürkésbarnák. Alakra hasonlít ugyan hozzá a rossz ízű lúgszagú kígyógomba is, de ennek lemezei fehéres színűek maradnak, a kalapja pedig inkább szürkés. Hasonló lehet az ugyancsak ehető barna porhanyósgomba, ennek kalapja és lemezei azonban sötétbarnák.Kerti tintagomba

Napi vicc

Reklám

Mystat

Partnerek:Copyright © 2013-2022. Extra7 all rights reserved

Gomba.wyw.hu - Gombák

Powered by Extra7.