Gombák

KirályvargányaJellemzés: Rózsapiros kalapú, sárga húsú, nagy tinórugomba. Csöves része sárga, tönkje zömök, sárga, hálózatosan recés. Húsa sárga.

Kalap: Domború, vastag húsú, 8-20 cm széles. Színe a vörösesrózsás szín különféle árnyalata lehet, többnyire rózsaszínű, de lehet sárgás-, élénkvörös, lilás- vagy olykor téglavörös, barnásvörös is. Felülete finoman szálas.

Csöves rész: Élénksárga vagy citromsárga, szűk nyílású. Ha nyomás, sérülés éri, zöldeskék foltot kap. A spórapor barnássárga.

Tönk: Többnyire alul duzzadt, bunkós, hasas. Alapszíne élénksárga, de nemritkán pirossal rajzolt. Különösen alul lehet esetleg kissé vérvörös is.

Hús: Merev. Élénk tojássárga színű. A kukacrágás benne többnyire barnásvörösre elszíneződik. Megtörve rendszerint vörösödik, esetleg kissé kékül. A tönk aljában a hús cseresznye- vagy vérvörös is lehet.

Szag és íz: Kellemesen savanykás ízű.

Termőhely és idő: Lombos erdőben, főleg tölgyesekben és bükkösökben, sziklás talajon is terem. Inkább csak elszórtan találjuk de helyenként tömegesen. Inkább nyári, kora őszi, gyökérkapcsolt gomba.

Felhasználás: Kiváló ehető gomba, éppen úgy, mint az ízletes vargánya. Mindenféle módon használhatjuk, és mindig jó ízű. Szárításra is kiválóan alkalmas.

Hasonló fajok: Jellegzetes gomba, amelynek esetleges összetévesztése a mérgező változékony tinóruval, a farkastinóruval és sátántinóruval könnyen elkerülhető. A királyvargányának ugyanis a kalapja vörös, azoknak pedig elsősorban a tönkjük vagy a kalap alján a termőrétegük. A legjobban hasonlít hozzá a nem mérgező bíbortinóru, mert annak kalapja ugyancsak rózsaszínű, és a termőrétege fiatal korban sárga is lehet, csöves része azonban később bíborvörös vagy téglavörös, és tönkje is nagyrészt élénkvörös. Az ehető fajok közül esetleg kissé hasonló hozzá az okkerszínű vargánya, annak kalapja azonban nem rózsaszínes, hanem vörösesbarna.Királyvargánya

Napi vicc

Reklám

Mystat

Partnerek:Copyright © 2013-2022. Extra7 all rights reserved

Gomba.wyw.hu - Gombák

Powered by Extra7.