Gombák

Lila tölcsérpereszkeKalap: nagy (5-25 cm-es), domború, majd lapos, végén többnyire tölcséres. Élénk kékeslila, barnásibolya színű, de szürkésbarnára kifakuló. Lehet esetleg kissé vörösbarnás is.

Lemezek: élénklilák és soká lilásak maradnak.

Tönk: rövid (3-10 cm-es), élénklila, olykor fölül hamvas, töve az avart összefogja.

Hús: is lila, jó illatú vagy kissé retekszagú, íze lehet savanykás retekízű. Fontos, jó, ehető, árusítható gomba.

Termőhely és idő: Erdőben, bokros helyeken, árnyékos kertekben, a vastag lombszőnyegen, az avart összefogva, főleg ősszel, de nemritkán tavasszal és nyáron is, helyenként igen gyakori.

Hasonló fajok: A lila tölcsérpereszke könnyen összetéveszthető a lila kalapú pókhálósgomba fajokkal, amelyek között mérgezők is lehetnek. A gyengén fejlett, apróbb lila tölcsérpereszke példányok veszélyesen hasonlítanak a mérgező retekszagú kígyógombához és a selymes susulyka lila változatához. A lila tölcsérpereszkéhez nagyon hasonlít a szürkéslila tölcsérpereszke, szürkéslila pereszke, amelynek hullámos szélű kalapja lilásbarna vagy szürkésbarna a lilának csak halvány árnyalatával. Nálunk nem ritka itt említhető faj a szagos tölcsérpereszke, szagos pereszke. Ennek kalapja nagy, 5-16 cm-es, domborúból ellaposodó, hússzínű árnyalatú barnás, világos szürkésbarnás, lemezei fehérestől hússzínűen árnyalt barnásra változók. Tönkje is eleinte fehéres, majd hal-ványbarnás. Húsa édeskés ízű, és többnyire ibolyára, nősziromra emlékeztető illatú. Hegyvidéki legelőkön, főleg kőrisfák alatt, ősszel terem.Lila tölcsérpereszke

Napi vicc

Reklám

Mystat

Partnerek:Copyright © 2013-2022. Extra7 all rights reserved

Gomba.wyw.hu - Gombák

Powered by Extra7.