Gombák

MájgombaJellemzés: Májra emlékeztető, nyelv alakú, nagy termetű, főleg csak fák oldalán fejlődő gomba. Húsa a nyers húsra emlékeztet, rostos, és vöröses levet tartalmaz.

Termőtest: Kezdetben gömbölyded, később máj vagy nyelv alakú, szétterülő, sokszor igen nagyra növő, kb. 40 cm-ig. Nemritkán rövid tönkje is van. Felül narancssárga, rozsdabarna, barnás vérvörös, végül sötétbarna. Felülete érdesen szemesés, esős időben erősen nyálkás.

Termőréteg: Csöves, likacsos szerkezetű, a csövek nyílásai aprók. A csöves rész a hússal összenőtt. Színe világos, fehéressárgás, rozsdasárgás. Nyomásra barnásvörösen foltosodik. Felszíne egyenetlen, mert a csövek nyílásai nem egy magasságban vannak. Felszínén néha vöröses, vizes cseppeket izzad ki. Spórái gömbölyűek, barnássárgák.

Hús: Puha, feltűnően rostos, szálakra foszló. A nyers húsra emlékeztető vöröses hússzínű, sugaras, fehéres rostszálaktól csíkos. Véres vízre emlékeztető vöröses levet tartalmaz.

Szag és íz: Kissé savanykás ízű, az idős gomba erősebben savanyú, összehúzóan fanyar. Gyümölcsre emlékeztető szagú.

Termőhely és idő: Erdei lombfák, de főleg tölgyfák törzsén, tövén, tuskóján, leginkább a fa odvában vagy üregeiben terem. Nyár végén és ősszel gyakori gomba.

Felhasználás: Ehető. Nem gombaízű, ezért ízesítésre más gombát tehetünk hozzá, vagy úgy lehet fogyasztani, mint a húst, rántva, sütve vagy vadasan, de salátának és savanyú levesben is használható. Csak a fiatalját együk, az idős gomba fanyar. Elkészítés előtt célszerű a szeleteket vízben áztatni, hogy csersav tartalma kiázzon. Piaci árusításra nem alkalmas, mert puha húsa nem állóképes lédús. és hamar romlik.

Hasonló fajok: Más gomba alig hasonlít hozzá. Húsa minden más hasonló gombától megkülönbözteti. Néhány taplógomba alakra ugyan hasonló, de azok fásan kemények.Májgomba

Napi vicc

Reklám

Mystat

Partnerek:Copyright © 2013-2022. Extra7 all rights reserved

Gomba.wyw.hu - Gombák

Powered by Extra7.