Gombák

Laskagomba termesztésÁtszövetés:

A gombatermesztés folyamata, mely a gombazsák elkészítésétől termőre fordításáig tart, ez alatt a szaporítóanyag szemcséiből kiindulva a gombafonalak elterjednek, majd megerősödnek. Amennyiben friss zsákokat kapunk, akkor a mi feladatunk az átszövetés. Ennek előnye, hogy ha átszőtt zsákokat szállítunk, azok sérülhetnek.

Ez esetben a zsákokat tiszta, szellős, de nem huzatos, 15-20°C-os helyiségben tároljuk. Helyezzük el úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. A gombazsákokat tehetjük a földre, vagy polcokra. Helyüket kitakarítjuk és hypós vízzel, fertőtlenítjük.

A nyílászárók környékén helyezzük el rovarfogó csíkokat. Az átszövetés hőmérséklet és más tényezők függvényében 15-25 nap, ezután várható a termés. Télen biztosítsunk minimum 15 fokot, nyáron se engedjük 22°C fölé.

Olcsó fűtés: fűrészporos kályha.

Hűtés: éjszakai szellőztetés, levegő bejuttatás vízfüggönyökön keresztül. Az átszövetés alatt ideális páratartalom: 85%.

Termőrefordítás, gombatermés:

70-80%-os páratartalom 5-30°C közt teremhet, de igyekezzünk 14-18°C között tartani. Kell fény is, kb. mint egy árnyékos erdőben (lehet természetes vagy mesterséges) nem gond a több fény, de tűző napon a gomba leszárad. A levegőztetés a legfontosabb a laskagomba termesztésében.

A laskagomba "szára" nyúlhat a fény ill. a levegőhiány hatására. A fényt könnyű biztosítani. Általában a levegőhiány az oka a tönk nyúlásának. Ősztől tavaszig elegendő 8-12 órás ablaknyitás, nagy felületen, télen mindenképpen szellőztető berendezés kell. Ha pincében termesztünk, mindenképpen szívassuk ki az alul megülő CO2-t.

A páratartalom előállítása többféleképpen történhet. Szobapárásítóval, télen gőzfejlesztéssel, a padozat gyakori fellocsolásával. A gombazsákokra és termésre víz nem kerülhet, mert rontja az exportkihozatalt, és baktériumos megbetegedést okoz. A legjobb megoldás a megfelelő hőmérsékletű és páratartalmú levegőt fuvatjuk a termesztő helyiségbe. Figyelni kell arra is, hogy barna torz illetve narancssárga "nyúlós" nyálkás gombákat mielőbb leszedjük és eltávolítsuk, vegyszer vagy olajszag illetve füstgázok okozhatnak "karfiolos betegséget" ezeket is mielőbb távolítsuk el. Ha ezeket a szabályokat megtartjuk sok idegeskedéstől, fejtöréstől mentjük meg magunkat.

A termesztőhelyiséget minden telepítés előtt takarítsuk ki alaposan. Ezután minnél töményebb hypóval permetezzük, illetve mossuk fel. A permetezés terjedjen ki a falakra, ablakokra, polcokra stb. Közben használjunk légzésvédőt, sebészeti maszk nem elegendő.

A rovarkártevők (gombalegyek, gombaszúnyogok) elszaporodása esetén permetezzünk, előtte csináljunk tarszedést.

Üzemszerű gombatermesztés esetén érdemes minél több terméshullámot megvárni. Célszerű hetente telepíteni, mivel a kereskedők folyamatos egyenletes ellátást várnak. Utána árnyékos helyen a gombazsák továbbtermeszthető, eladható (30-100Ft ). Állatokkal az egészséges zsák feletethető, trágyának használható. A várható gombatermés profi termesztőknél optimális körülmények között két termésben gombazsákonként 3-3, 5 kg.

Termő blokkok mellé újakat ne tegyünk, mert megfertőzik oket. A termés éretten enyhén aláhajló szegélyű. A túlérett gombák kalapja kifakul, kiterül, rágós lesz, fokozódik a spóraszórás, ami allergiát (belázasodást), köhögést válthat ki. Ezt nem szabad megvárni.

A gombát bárhol használhatjuk, ahova húst használunk; rántva, tokányba (keresni fogjuk benne a gombát), hússal vegyesen, paprikás krumpliba, gombás tojásba, fasírtba, salátákba, levesbe, pörköltnek. Saját célra lehetőleg fiatal gombát használjunk, tárolni félkészen lefagyasztva hosszabb távon, néhány napot a hűtőben is kibír.

A laskagomba szabadon, szabad áron értékesíthető: magánszemélyeknek az első osztályú gombát ne adjuk 500Ft-nál olcsóbban. A kereskedőknek, nagykereskedőknek 350Ft alatt ne adjunk gombát. Megkereshetünk üzemi konyhákat, éttermeket, konzerváló üzemeket, exportőröket. (Első osztályú általában az első terméshullám, megfelelő érettség mellett.)

Okos dolog a gombazsákokat is értékesíteni hisz így gyorsan adhatjuk tovább a zsákot kétszeres háromszoros áron, piacon, vásárokon egy délelőtt nem ritka az 5-10ezer forintos haszon.

Jó, ha van egy nagy hűtőnk, amiben a még nem értékesített gombát kevéssel 0 fok fölött tároljuk. Az értékesítéstől ne ijedjünk, meg könnyen szerezhetünk magunknak üzleti partnereket hosszú távra. A szép gomba eladja magát.

Napi vicc

Reklám

Mystat

Partnerek:Copyright © 2013-2022. Extra7 all rights reserved

Gomba.wyw.hu - Gombák

Powered by Extra7.