Gombák

ÖrdögszekérgombaJellemzés: Barna kalapú, fehér, mélyen lefutó lemezű, fehér tönkű, többnyire kajla, közepes termetű gomba, amely, késő ősszel legelőkön, rétekén terem.

Kalap: Domború, lapos vagy tölcséres, de többé-kevésbé kajla, 4-12 cm nagy. Színe barna, de lehet esetleg kissé sárgás, vöröses vagy szürkés, néha sötétbarna.

Lemezek: Színük fehér, de lehet kissé sárgásfehér vagy szürkésfehér is. Spórapora fehér.

Tönk: Rövid, zömök, lefelé vékonyodó és esetleg gyökerező, 2-5 cm hosszú, 0,5-2 cm vastag. A tönk mindig fehér színű.

Hús: Fehér, mereven rugalmas, a kalapban vékony. Szag és íz: Gyengén kellemes gombaszagú és jóízű.

Termőhely és idő: Az ördögszekér (mezei iringó), továbbá egyéb mezei növények gyökerével él szimbiózisban, ezért csak mezőn, réten, legelőn, szántóföld szélén, és néha erdei füves tisztásokon terem, ahol ezek a növények nőnek. Jellegzetes őszi faj, amely leginkább október november hónapokban fordul elő. Az alföldi füves pusztaságokon olykor tömegesen terem, de máshol sem ritka.

Felhasználás: Jó, ehető gomba, eléggé ismert és kedvelt, az alföldi piacokon sokszor nagy mennyiségben árusítják. Mindenféle gombás étel készítéséhez alkalmas.

Hasonló fajok: Összetéveszthető vele esetleg az alakra kissé hasonló, de kisebb, mérgező parlagi tölcsérgomba, amellyel gyakran egy helyen és egy időben is terem. A parlagi tölcsérgomba azonban egyszínű, fehéres, szürkés, világosbarnás, míg az ördögszekérgombán élénken elüt a kalap barna színe a fehér tönktől és a lemezektől, amellett rendszerint erősebben kajla is. Alakra hasonlíthat hozzá az ehető kajsza lisztgomba is, de ennek lemezei az érett gombán rózsaszínűek, és a kalap színe is világosabb.Ördögszekérgomba

Napi vicc

Reklám

Mystat

Partnerek:Copyright © 2013-2022. Extra7 all rights reserved

Gomba.wyw.hu - Gombák

Powered by Extra7.