Gombák

Vörösbolyhos tejelőgombaJellemzés: A tejelőgombák egyik csoportja szőrös, gyapjas kalapú. Ezek rendszerint csak bizonyos fafajok közelében találhatók nyár végén és ősszel.

Kalap: fiatalon enyhén domború vagy már akkor is lapos, pogácsaszerű, később bemélyedő, sőt tölcséresedő közepű, bozontosan szőrös. Széle erősen begöngyölt. Az okkeres, húsvöröses kalap világosabb-sötétebb, körkörös sávokkal díszített.

Lemezek: krémszínűek, fakó hússzínűek.

Tönk: rövid, a kalapjához hasonló színű, s felületén kissé sötétebb árnyalatú gödörkék, foltok láthatók, belül üreges. Tejnedve fehér, színe nem változik.

Szag és íz: Égetően csípős ízű, ehetetlen, megárthat!

Mérgezés: Mérgező

Hasonló fajok: Nyírfa alatt terem a fehérbolyhos tejelőgomba is. Ennek kalapja világos húsbarnás, sárgásbarnás, majdnem fehérre fakulhat, övek vagy zónák nincsenek rajta. Szintén a nyíresekben és ritkábban fenyvesekben él a mély olajzöld, olajbarna kalapú sötétbolyhos tejelőgomba. A fakóbolyhos tejelőgomba, amely lecsupaszodó kalapú, halványabb színű, mint a vörösbolyhos tejelőgomba. Tölgyesekben terem, ezért elterjedtebb az előző két fajnál. Alig bolyhos a szalmasárga tejelőgomba kalapja. Sárgásokker, aranysárga, szalmasárga a kalapbőre, narancsbarnás árnyalattal sávozott. Lemezei fehéresek, gyenge hússzínű árnyalattal, nyomásra szennyessárgán foltosodnak. Fakósárga tönkjén hosszúkás gödörkék keletkeznek, amelyek csigarágásra emlékeztetnek. Bőséges tejnedve sárga, a levegőn nem változik. Ez a gomba sem ehető. A lilásodó tejelőgombának nem gödörkés a tönkje, hanem sima és fakósárga. Ez az előzőnél kisebb, karcsúbb gomba, fehéres tejnedve a levegőn ibolyáslilára változik. Hasonlóan ibolyaszínűre változó tejnedve több olyan tejelőgombának is van, amelyek kalapja nem szöszös, bolyhos, hanem sima, sőt ragadós. E fajok egyike sem ehető!Napi vicc

Reklám

Mystat

Partnerek:Copyright © 2013-2022. Extra7 all rights reserved

Gomba.wyw.hu - Gombák

Powered by Extra7.