Gombák

TarlógombaJellemzés: Csiperke alakú és külsejű gomba, de lemezei fehérek vagy gyengén rózsaszínesek, és tönkje csuklósan kifordítható. Főleg nyílt, füves helyeken és megművelt területen terem.

Kalap: Félgömb alakúból ellaposodó, 4-15 cm, de többnyire csak 6-10 cm átmérőjű. Színe fehér, néha felhősen sárguló vagy barna foltos. Felülete sima, ritkán kissé pikkelyesen felszakadozott is lehet. Széle finoman pelyhes vagy csipkés. Bőre lehámozható.

Lemezek: Fehérek, később szürkésrózsásra változhatnak. Spórapora fehér vagy enyhén krémszínű.

Tönk: Karcsú, egyenletesen vékony, tövén olykor kissé gumós, 5-12 cm hosszú, 0,5-2 cm vastag. Sima, fehér, néha sárgán foltos. A kalapból többnyire csuklósan kifordítható. Gallérja csipkés szélű, eléggé vékony, többnyire lecsüngő vagy a tönkre rásimuló.

Hús: Puha, fehér, színtartó, néha kissé sárgás. Szárítva elszíneződik és szürkéslilás lesz.

Termőhely és idő: Kertekben, parkokban, legelőkön, réten, szántóföldeken, gyepen, utak mentén, gyakran megművelt talajon, olykor erdőben is, különösen fiatal akácosban és nyárasokban, elszórtan vagy seregesen teremnek. Nyári-őszi, gyakori gombák.

Felhasználás: Elég jó ízű, de nem jelentékeny gombák, amelyeket összetéveszthetőségük miatt fogyasztásra nem ajánlunk.

Hasonló fajok: Tulajdonképpen nem egy faj, hanem fajcsoport, amelybe több hasonló faj tartozik. A mérges gombák közül a galócákkal, elsősorban a fehér gyilkos galócával könnyen összetéveszthetők, mert lemeze annak is fehér, gallérja lelógó. Csupán a bocskor és esetleg a galóca szaga a megkülönböztető jel. Hasonló lehet a mérgező nagy döggomba is, de annak tönkje nem galléros, és a kalap húsa vékonyabb. Ehető gombáink közül a fehér pereszkegombákhoz, a májusi pereszkéhez és a tejpereszkéhez hasonlítanak, de azok tönkje a kalapból nem fordítható ki csuklósan, és gallérjuk sincsen. Gyakran összetévesztik az ehető csiperkékkel, és közé is szedik. A csiperkék lemezei azonban a rózsaszínen, vörösbarnán át megsötétednek, és tönkjük nem fordítható ki csuklósan.Tarlógomba

Napi vicc

Reklám

Mystat

Partnerek:Copyright © 2013-2022. Extra7 all rights reserved

Gomba.wyw.hu - Gombák

Powered by Extra7.