Gombák

Olajsárga susulykaJellemzés: Kis termetű, vékony húsú gomba. Kalapja domború, szálas, pikkelyes, nemezes, színe olajsárga, sárgásbarna, világosbarna. Lemezei olajsárgák, majd szürkésbarnák. Tönkje a kalappal egyező színű vagy rozsdásbarna.

Kalap: Kezdetben félgömb alakú, majd domború, 1-6 cm nagyságú. Felületén finoman vagy durvábban szálaspikkelyes, nemezes, gyapjas, de ez elöregedve eltűnik. A kalap közepén néha felfelé álló finom szálak, pikkelyek, a szélén pedig finom fátyolmaradványok láthatók.

Lemezek: Kezdetben halványak, majd olajsárgák, sárgásbarnák, és végül szürkés fakóbarnák. Spórái halvány sárgásbarnák, elliptikusak vagy bab alakúak.

Tönk: 2-4 cm hosszú, 0,5-0,8 cm vastag. Kezdetben halványbarnás, később sárgásbarna, rozsdabarna. Felül világosabb, alul sötétebb. Felülete finoman vagy durvábban szálas, pikkelyes, szemcsés. Töve gyakran fehéren molyhos. A fiatal példányokon pókhálószerű gallérmaradvány látható.

Hús: Halványsárga, citromsárga, olajsárga, a tönkben barnás, Szag és íz: Poros földszagú, ez a szag különösen megtörve érezhető. Íze kezdetben gyengén édeskés, majd kesernyés, végül esetleg csípős, rossz ízű lesz.

Termőhely és idő: Lomb- és fenyőerdőben, erdőszéleken, ligetes erdőkben gyakori. Nyáron és ősszel terem.

Mérgezés: Kis mennyiségű muszkarint tartalmaz, ezért csak nagyobb mennyiségben okoz mérgezést.

Hasonló fajok: A legtöbb hasonló nagyságú és alakú gombától elkülönül szálas-pikkelyes, nemezes kalapjával - így pl. a sima kalapú mezei szegfűgombától és a rozsdásszárú fülőkétől. Az ugyancsak pikkelyes kalapú tőkegombák viszont csoportos növésűek. Felületes megfigyelő számára hasonló a kis barna fakógomba és a sárga rétgomba, valamint több barnás susulykafaj, de mindezektől is elkülönül jellegzetesen szálas, pikkelyes kalapjával.Olajsárga susulyka

Napi vicc

Reklám

Mystat

Partnerek:Copyright © 2013-2022. Extra7 all rights reserved

Gomba.wyw.hu - Gombák

Powered by Extra7.