Gombák

Téli fülőkeJellemzés: Késő ősszel, télen, fán csoportosan termő, élénk rozsdasárga színű, ragadós kalapú, sötét bársonyos tönkű, halszagú gomba.

Kalap: Domború, később lapos, többnyire kicsiny, 3-15 cm, lehet nagyobb is. Színe élénksárga, élénk rozsdasárga, középen sötétebb.

Lemezek: Szélesek, tönkhöz nőttek, halványsárgák. A spórapor fehér.

Tönk: Megnyúlt, görbe, csövesedő. 4-10 cm hosszú, 0,3-1 cm vastag. Színe felül sárga, lefelé fokozatosan sötétebb vörösesbarna, zöldesbarna, barnásfekete.

Hús: Halványsárga, rugalmas, a tönkben rostos, szívós. Szag és íz: Feltűnően halszagú.

Termőhely és idő: Kizárólag fák törzsén vagy tövén, kivágott fák visszamaradt tuskóján terem. Olykor magasan a fa törzsén vagy ágain találjuk. Farontó, élősködő gomba. Leggyakrabban akácfán, dión vagy vadgesztenyén él, ezért a házak körül utcán, udvaron és kertekben találhatjuk meg. Főleg októbertől egész télen terem, de egész évben is előfordulhat. A téli hónapokban gyakori, ha nincs erős fagy. Egymást követően nagyobb csoportokban jön elő a faanyagból. Azért jelentős, mert akkor is gyűjthető, amikor más gomba nem található.

Felhasználás: Ehető gomba. Levesnek vagy más gombás ételnek is alkalmas, de sajátságos íze miatt főleg eceteshagymás salátát készítenek belőle. A tönk alsó részét távolítsuk el, mert szívós, rágós. Ízét és nyálkásságát csökkenti, ha leforrázzuk, és a forrázóvizet leöntjük.

Hasonló fajok: Összetéveszthető vele a mérgező sárga kénvirággomba. Ennek lemezei azonban mindig zöldes árnyalatúak. Az ehető, csoportos, fán termő barna gombák közül hasonlít hozzá az ízletes tőkegomba, de az pikkelyes tönkű és galléros, valamint a gyűrűs tuskógomba. Ezek azonban erdei fákon nőnek. Az utóbbi kalapja szálkás-pikkelyes, tönkje galléros. Mindtől különbözik és jól felismerhető a téli fülőke azáltal, hogy tönkje bársonyos, kalapja ragadós és halszagú. Az ehető kerti tintagomba is csoportos, de kalapja kúp alakú és bordás, törékeny, tönkje fehér, le- mezei pedig megfeketednek. A rossz ízű rozsdasárga tőkegombának kalapja is, tönkje is pikkelyes.Téli fülőke

Napi vicc

Reklám

Mystat

Partnerek:Copyright © 2013-2022. Extra7 all rights reserved

Gomba.wyw.hu - Gombák

Powered by Extra7.