Gombák

Fattyú-kucsmagombaJellemzés: Süvege hegyesen kúpos, méhsejtszerűen gödrös, alsó része nem nőtt a tönkhöz, kissé eláll tőle. A süveg és a tönk belül egyetlen üreg.

Süveg: Rövid, csak 2-4 cm magas, hegyesen tojás alakú, kúpos. A tönkkel fele hosszúságban nőtt össze, ezért a széle alul a tönk körül elálló, közte és a tönk között hézag van. Színe sárgásbarna, zöldesbarna. Felületén a gödrök hosszúkásak és sorokba rendezettek. Az elválasztó bordák többé-kevésbé párhuzamosak, feketések. Spórapora fehéres.

Tönk: Hosszú, alul szélesebb, felül vékonyodó, 4-10 cm hosszú, az egész gomba kb. 8-14 cm magas. Színe fehér, sárgásfehér. Felülete felül lehet kissé árkos, barázdás. A süveg és a tönk belül egyetlen sima felületű üreg.

Hús: Merev, viaszszerűen puha, törékeny.

Szag és íz: Jóízű, lisztszagú.

Termőhely és idő: Tavaszi gomba, áprilistól júniusig terem, réten, legelőn és erdőszéleken. Erdei füves helyeken, tisztásokon is helyenként gyakori, sőt olykor tömeges is.

Felhasználás: Jóízű és ugyanúgy felhasználható, mint az ízletes kucsmagomba.

Hasonló fajok: A papsapkagombákhoz hasonlíthat. Ezek belseje azonban nem egyetlen üreg, hanem válaszfalakkal több üregre osztott. A többi kucsmagombához inkább hasonló. Az ízletes és hegyes kucsmagomba abban különbözik tőle, hogy süvegük a tönkkel teljesen összenőtt, a cseh kucsmagomba süvege viszont csak a csúcsán függ össze a tönkkel.Fattyú-kucsmagomba

Napi vicc

Reklám

Mystat

Partnerek:Copyright © 2013-2022. Extra7 all rights reserved

Gomba.wyw.hu - Gombák

Powered by Extra7.