Reklám

Gombák

Nagyireceptje.com - receptek a nagyi konyhájából

Kesernyés nyárfapereszke



Jellemzés: Vörösesbarna, gesztenyebarna, nagy termetű, vas- tag és kemény húsú pereszke. Tönkje barnásan szálas, lemezei rozsdafoltosak, és a nyomáshelyeken barnulnak. A lemezek fehérek.

Kalap: Félgömb alakúból domború, majd kiterülő, 5-18 cm. A kalap színe sokszor barnásvörös, téglaszínű barna, középen gyakran sötétebb, gyakran sugarasan szálas.

Lemezek: Fehérek vagy ritkábban sárgásak, rajtuk vörösesbarnás foltok látszanak. A nyomáshelyeken barnulnak.

Tönk: Eléggé egyenletesen hengeres, de gyakran lefelé vékonyodó, 5-15 cm hosszú, 1-3 cm vastag. Előfordul vastagabb tönkű is. Alapszíne fehér, de sokszor vörösbarna vagy rozsdabarna, szálas, pikkelyes. A kalap alatt egy darabon fehér, lejjebb barnásan elszíneződő.

Hús: Fehér, de lehet sárgás vagy szürkés is. A kalapban vastag, a tönkben lefelé fokozatosan barnuló, rostos, merev.

Szag és íz: Gyengén, de jellegzetesen liszt- vagy földszagú, gyakran kissé szappanszagú. Íze többé-kevésbé kesernyés, különösen a tönkben kesernyés utóízű.

Termőhely és idő: Nyár végétől késő őszig terem, erdőben, ligetekben, útszéli fasorokban, különösen nyárfák alatt. A nyárfaligetekben ősszel nagy tömegben, seregesen találjuk, még szárazabb időjárás esetén is.

Felhasználás: A kevésbé keserű ízű változatait több helyen eszik, keserű tönkje nélkül, leforrázva, esetleg forrázás nélkül. Rossz íze miatt nem ajánlható fogyasztásra.

Hasonló fajok: Legközelebbi rokonai közül a kesernyés pereszke karcsúbb, sötétebb színű, lomberdőben terem, és nálunk kevésbé gyakori. Fenyőerdőben, hegyvidéken további közeli rokon fajok is előfordulnak, és akad közöttük olyan is, amely enyhén mérgező.



Kesernyés nyárfapereszke

Napi vicc

Reklám

Mystat





Partnerek:

Fedezd fel a
természet szépségeit!


Copyright © 2013. Extra7 all rights reserved

Gomba.wyw.hu - Gombák Hun-Web Linkek Magyar Honlap Linkek Linkkatalógus Hiteltörlesztés Google PageRank LinkBank

Powered by Extra7.